pondělí 14. září 2020

3 recepty z jednoho hrnce, na kterých si pochutnáte

 

3 recepty z jednoho hrnce

Krása receptů z jednoho hrnce tkví v rychlosti a jednoduchosti. Stačí připravit suroviny, naskládat je do jedné nádoby, tepelně upravit a voilà chutné jídlo je na světě. V tomto článku se seznámíte s osvědčenými recepty a zjistíte, v jakých nádobách lze jídla z jednoho hrnce připravit.


Co mají jídla z jednoho hrnce společné


Jídla z jednoho hrnce vlastně nemusí být jen z hrnce. Často se tak nazývají i jídla, která se připravují v zapékacích mísách, tlakových hrncích, pekáčích nebo třeba remoskách. Jde hlavně o techniku přípravy, kdy se všechny suroviny naskládají do jedné nádoby a tepelně upraví vařením, pečením nebo dušením. Seznamte se se 3 výbornými recepty, na své si přijdou milovníci masa i vegetariáni.


Pečená kuřecí stehna na kořenové zelenině


K přípravě budete potřebovat větší hrnec, který lze použít jak na sporáku, tak v troubě, což v praxi znamená, že na sobě nesmí mít plastové ani dřevěné rukojeti a detaily

Ingredience:
  • 1 vrchovatá lžíce másla 
  • 1 kg kuřecích stehen (množství můžete upravit podle počtu strávníků)
  • 2 mrkve – nakrájené na kolečka
  • 1 petržel – nakrájená na kolečka
  • 1 menší bulva celeru – nakrájený na kostičky
  • 1 cibule – nakrájená na kolečka
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • ½ litru horké vody
  • ½ kg oškrábaných menších brambor 
  • 2 hrsti čerstvé majoránky (lze použít i sušenou)

Postup:
  1. Rozžhavte troubu na 220 °C. Na plotýnce v hrnci rozehřejte máslo o opečte na něm ze všech stran kuřecí stehna. Zhruba 3 minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a na zbylém tuku osmahněte cibuli a kořenovou zeleninu tak, aby chytla barvu. Minutu před koncem přidejte ještě česnek a úplně na závěr zaprašte paprikou. 
  2. Poté stáhněte z plamene, podlijte horkou vodou, na zeleninu položte maso, podle chuti osolte a opepřete. Zakryjte poklicí a dejte na 30 minut péct. 
  3. Pak maso vytáhněte, do výpeku přimíchejte brambory a opět ho položte nahoru. Snižte teplotu na 180 °C a duste dalších 60 až 90 minut. 30 minut před koncem přidejte majoránku a dopečte bez víka.

hrnec

Casserole s pikantní klobásou a bílými fazolemi


Casserole je obecné označení pro pokrmy z jednoho hrnce, které kombinují maso a zeleninu. Svou oblibu si získaly díky dokonalému prolnutí chutí. Podávají se většinou s bagetou nebo bílým chlebem.

Ingredience:
  • 1 lžíce oleje
  • 150 g anglické slaniny – nakrájené na kostičky
  • 3 pikantní farmářské klobásy – nakrájené na kousky
  • 2 červené cibule – nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku – nasekaný najemno 
  • 3 velká rajčata – nakrájená
  • 2 dcl červeného vína
  • 1 konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu
  • bílý chléb nebo bagety k podávání

Postup:
  1. Na oleji opečte kousky klobásy a dejte stranou.
  2. Ve výpeku orestujte anglickou slaninu s cibulí a na závěr přidejte také česnek. Následně do hrnce vmíchejte rajčata, zalijte vínem a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a nechejte probublávat.
  3. Po 10 minutách přidejte slité fazole a opečené klobásy a 5 minut duste.

Těstoviny z jednoho hrnce – vhodné pro vegetariány


Vtip tohoto receptu netkví v originální kombinaci surovin, ale v přípravě z jednoho hrnce. 

Ingredience:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 stroužky česneku – nakrájené najemno
  • 450 ml zeleninového vývaru 
  • 250 ml smetany na vaření
  • 30 g másla
  • 220 g těstovin linguine 
  • nastrouhaný parmazán – podle chuti
  • nasekaná listová petržel k podávání
Postup: 
  1. V hrnci s nepřilnavým dnem osmahněte česnek (1 až 2 minuty stačí). Dávejte pozor, aby se nepřipekl – zhořkne.
  2. K česneku přidejte vývar, smetanu, máslo a těstoviny. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Následně zmírněte oheň a za občasného míchání vařte, až do chvíle než budou těstoviny hotové podle vaší chuti. 
  3. Vypněte ohřev a přimíchejte parmazán.

Když nemáte na vaření moc času


Pokud věčně bojujete s časem, ale zároveň chcete pro rodinu nebo sobě uvařit něco dobrého, vyzkoušejte jídla z jednoho hrnce. Budete mile překvapeni, jak málo úsilí stačí k tomu, abyste vykouzlili chutné jídlo. Když se všechny suroviny připravují společně, jejich chutě se během pečení nebo vaření dokonale propojí a jídla získají harmonickou chuť.

Chcete zdravě jíst, ale nemáte moc času na přípravu jídla? Seznamte se se sklenicovou přípravou.


Žádné komentáře:

Okomentovat