čtvrtek 27. června 2019

Světová kuchyně u vás doma – USA: Hamburgerem to nekončí

Na otázku „Jakou zahraniční kuchyni máš nejraději?“ jen málokdo odpoví, že americkou. Není se čemu divit. Ve srovnání s francouzskou gastronomií postrádá punc elegance, s italskou a řeckou lehkost a s asijskou netradičnost chutí a ingrediencí. Americká kuchyně vyvolává asociace spíše jako nezdravá a těžká. Do značné míry to je pravda, ale tento článek vás přesvědčí, že umí být i velmi bohatá. Stejně jako samotná země.



Co voní z hrnců země strýčka Sama?

V Česku to je vepřo knedlo zelo, na Slovensku brynzové halušky. Řeč je o národních pokrmech. V USA však nic takového jako národní pokrm neexistuje. Vzhledem k rozloze USA, která je srovnatelná s plochou Evropy, se není čemu divit. Mezi jednotlivými regiony jsou patrné rozdíly v tom, co je pro danou oblast typické.

Na severovýchodě vás místní obyvatelé pohostí dary moře. Humr vařený v páře patří k symbolům této oblasti. I ve státě Louisiana si pochutnáte na pokrmech z mořských plodů, ale v tomto případě v mnohem ostřejším pořádní. Gastronomie jihozápadu USA silně ovlivňuje Mexiko. Čím blíže k hranicím, tím je vůně fazolí, chilli papriček a pokrmů s kukuřicí, silnější.

Celodenní jídelníček pod vlajkou s pruhy a hvězdami

Pojďme se podívat, na čem si pochutnává typický Američan v průběhu dne: Na snídani obvykle volí kávu ze svého oblíbeného řetězce a „něco malého“ k tomu jako například sladkost v podobě donutu nebo sandwich. Na víkendovou snídani či brunch si dopřávají lívance s javorovým sirupem nebo wafle. Ze slaných variant to může být omeleta z několika vejec, nesmí chybět párkek či slanina, a to vše za doprovodu smažených brambor v nejrůznějších variacích. Pokud jste milovníkem silné, malé kávy, pro tu si zajeďte raději do Itálie. U americké snídaně byste ji hledali stěží.
Oběd má nejčastěji podobu sandwiche. Mezi nejoblíbenější varianty patří s trhaným vepřovým (Pulled pork sandwich), s množstvím sýra a osmažený na pánvi (Grilled cheese sandwich), sandwich s arašídovým máslem a marmeládou (PB&J sandwich) nebo známý Kubánský. Neojoblíbenější klasikou však zůstává BLT. Jednoduše kombinace slaniny, salátu a rajčat.

10 ikon americké kuchyně

Pokrmy kuchyně Spojených států Amerických se však obvykle nepyšní vyváženým nutričním profilem, ani se nehodí pro dietní stravování. Přesto, nabízíme přehled pokrmů, které stojí za vyzkoušení. Obvykle nejsou náročné na přípravu ani ingredience. 

Hamburger – Jednoznačně „nejameričtější“ jídlo. Existuje snad v nekonečném množstvím variant. Připravte si jej s takovými ingrediencemi, které máte nejraději. Stále bude dost americký.

Lívance s javorovým sirupem – Stačí zadat do vyhledávače „americké lívance“ a vybrat si recept podle libosti. Nezapomeňte štos lívanců přelít javorovým sirupem. Američané si ale mnohdy vystačí i s cukrovým posypem. Připravte si je například na víkendovou snídani a naservírujte na talířky s motivy květů. Potěšení bude o to větší. K tomu hrnek překapávané kávy z čerstvě namleté kávy a nic vám ke spokojenému ránu nebude chybět.

Toast s arašídovým máslem a džemem – Ve Státech se setkáte se zkratkou PB & Jelly (Peanut Butter and Jelly). Arašídové máslo patří k americké klasice, která si pomalu, ale jistě, nachází fanoušky i u nás. Pokud jste jej dosud nevyzkoušeli, pak přicházíte o velký chuťový zážitek. Stačí plátek toastového chleba z bílé mouky, vrstva arašídového másla a nakonec marmeláda. S jahodovou neuděláte chybu.

Mac’n’cheese – Tak jednoduché, ale v Americe mimořádně oblíbené jídlo. Na makarony se sýrem nepotřebujete o moc víc než kolínka, sýr cheddar a máslo. Dětem můžete naservírovat menší porci do misky s hravým motivem.

Sekaná – V překladu „meatloaf“. Snad každá americká domácnost má svůj vlastní unikátní recept. Mleté maso upečené ve chlebové formě patří k základům americké domácí kuchyně. V USA se nestydí přidat dávku kečupu. Neváhejte si jej proto naservírovat i vy.

Žebírka barbeque – Grilování patří v USA k velmi oblíbeným aktivitám. Vepřová nebo hovězí žebra v barbeque omáčce s intenzivní chutí si zamilujete i vy. Křupavá zkaramelizovaná kůrka marinovaného masa jen těžko najde při vašem příštím grilování konkurenci. Nezapomeňte položit na stůl větší zásobu ubrousků. Lahodné maso z ohně servírujte na nádobí v temnějších barvách v kameninovém designu.

Buffalo wings – U masa ještě zůstaneme. Pikantní smažená křidélka milují Američané podobně, jako Češi utopence nebo nakládaný hermelín. Vychutnávejte s omáčkou z modrého sýra. Ohnivé menu se bude skvěle vyjímat na bílých porcelánových talířích a miskách.

Hot dog – Párek v rozříznutém rohlíku je další ikonický pokrm, který k zemi neodmyslitelně patří. Dáte přednost variantě s kečupem a nadrobno nakrájenou okurkou? Pak máte podobné chutě jako obyvatelé New Yorku. Anebo vložíte párek raději do pečiva s makovým posypem, ale tentokrát bez kečupu? V tom případě vznikne hot dog v Chicagském stylu.

Apple pie, cheesecake, carrot cake, cookies - Bez sladké tečky na závěr by to nešlo. A těch typicky amerických není málo. Jablečný koláč (slavný Apple pie) je zaručená klasika. Nevynechejte ani kopeček vanilkové zmrzliny. Zahřešit po americkém vzoru můžete i s mrkvovým koláčem (carrot cake), sušenkami cookies nebo se pusťte do Key lime pie. Originální recept na pudinkový koláč počítá s limetkami z Floridy, ale jistě se vám podaří i z těch, které nedozrály v nejjižnějším státě USA.


Žádné komentáře:

Okomentovat