pátek 27. července 2018

Světová kuchyně u vás doma – Itálie: Pizza nebo pasta?

Mezi nejoblíbenější zahraniční kuchyň patří právě ta italská. S francouzskou dokonce bojují o první místo v žebříčku! Ačkoliv se jedná o opravdu zdravou a špičkovou kuchyni, pro mnoho lidí to znamená jen špagety s omáčkou a pizzu s kečupem. Rádi bychom vás přesvědčili o opaku! Italská kuchyně se má opravdu čím chlubit a my vám poradíme, které pokrmy ochutnat!

Jak je to asi všude na světě, v jednotlivých regionech se pokrmy trošku liší. Přesto existuje několik specifických potravin, které najdete skoro v každém italském jídle. Díky dobrému podnebí se velice daří rajčatům, olivám, paprikám, lilkům a artyčokům. A bez čeho by se Italové opravdu neobešli? Koření. Jen díky oregánu, bazalce, česneku, mořské soli či olivového oleje má pokrm charakteristickou chuť. Nesmí chybět ani pesto, se kterým chutnají všechny těstoviny výborně.

Italský oběd se skládá z několika chodů. Začíná se předkrmem – sýry, zelenina, pizza, poté následuje první chod – těstoviny, rizoto nebo polévka a konečně chod hlavní – maso, ryby. Sladkou tečkou bývá dezert, který se může skládat z ovoce, dezertu a kávy. Ta je pro Italy důležitá jako jídlo samotné. Potrpí si na silném espressu, které si můžete udělat doma i vy! A to do stylových kávových hrníčků značky Villeroy&Boch nebo do tématické kolekce V.I.P značky Seltmann Weiden.


Pokrmy, které stojí za to uvařit

Těstoviny na sto způsobů

  •  Lasagne Bolognese – Lasagne nejsou nic jiného než tři těstovinové pásy prolínající se s dvěma omáčkami (ragú a bešamel), které se následně zapékají. Těžko se tomuto pokrmu dá odolat!
  •  Spaghetti alla carbonara – S tímto pokrmem neexperimentujte. Použijte zásadně pancettu, kvalitní těstoviny a parmezán. Výsledek bude stát za to!
  • Tagliatelle s ragú – Vepřové ragú připravte předem a nechte ho den uležet. Natrhané maso, těstoviny s bazalkovými lístky a kořením je ten nejjednodušší pokrm.

Snová pizza

  •   Margherita – Rajčatový základ, koření, dvojitá dávka sýru
  •   Prosciutto – Rajčatový základ, koření, kvalitní a pravé prosciutto (šunka)
  •  Formaggi – Rajčatový/smetanový základ, koření, 4 druhy sýra

Rizoto bez hrášku, tak to má být

  • Houbové rizoto – Klasické italské rizoto s tekutou konzistencí, ve které se skloubí chuť parmezánu a másla s lesními houbami. Delikatesa!
  • Cuketové rizoto – Kombinace cukety, vyzrálého čedaru a slaniny povýší rizoto na jinou úroveň.
  • Rizoto s kozím sýrem a červenou paprikou – Variantu s cherry rajčaty, kozím sýrem a pečenými červenými paprikami si zamilujete!
A čemu se opravdu vyvarovat? Pokud si budete chtít udělat malou Itálii doma, nevytvářejte pokrmy jako špagety s kečupem a mraženou pizzu s ananasem. Tohle si italská kuchyň nezaslouží! Taky bychom si nepřáli, aby nám někdo vařil svíčkovou s rýží a koprovku s hranolky. V jednoduchosti je krása, na to nezapomínejte.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat