středa 17. července 2019

Jídlo pro děti zdravě, chutně a jednoduše

O tom, jak se bude vaše dítko cítit a vypadat, rozhodujete z velké časti vy, rodiče. Pokud si také připadáte zavaleni množstvím informací o trendech ve výživě, je čas hodit starosti za hlavu a použít trochu toho „selského rozumu“. Obvykle totiž stačí otočit obal s potravinami na opačnou stranu, kde se dozvíte vše důležité. Článek vás uklidní, že připravit dětem jídlo, na kterém si smlsne a současně prospěje jeho tělu, zvládnete s přehledem i vy.




Dítě není dospělý

O tom samozřejmě není pochyb. Máte to však na paměti i během přípravy jídla, pro vaše potomky? Vždy byste měli jít svým dětem příkladem. Ve stravování dvojnásob. Děti totiž chování svých vzorů, kterými pro ně jednoznačně jste, kopírují. Vašim úkolem je dbát na to, aby strava vašich dětí obsahovala především dostatek bílkovin, díky kterému organismus roste. Nezapomeňte, že bílkoviny najdete v potravinách živočišného (maso, vejce, sýry apod.) i rostlinného původu (např. luštěniny).

Velice důležitý je pro děti také vápník. Doplňte jej ideálně v mléčných výrobcích a rybách. Nedostatek tohoto minerálu by se mohl negativně projevit především při růstu jejich kostí a zubů. Nezapomínejte ani na sacharidy. Pro děti (ale i dospělé) se jedná o nejvýznamnější zdroj, ze které čerpají energii pro všechny své dětské aktivity. Nejlépe uděláte, pokud jim je podáte ve formě kvalitního pečiva. Celozrnné je vhodné až pro starší děti. Skvělou volbou je také rýže, brambory, zelenina a luštěniny. Patří sem také ovoce, které je zdrojem vitamínů. Čím pestřejší skladbu ovoce zvolíte, tím lépe. Nezapomeňte ani na zdravé a lehce stravitelné tuky.

Bio potraviny pro děti – ano nebo ne?

Zdraví vašich dětí začíná během vašeho nákupu v obchodě. Lákají vás na regálu výrobky s označením BIO? Určitě s nimi neuděláte chybu. Mnohdy bývají chutnější a při jejich pěstování nebo výrobě musí splňovat stanovená kritéria. Jen si dejte pozor, aby obsahovaly to správné označení, které BIO kvalitu skutečně zaručují. Mnohdy se totiž jedná pouze o chytře zvolená slovíčka na čelní straně obalu. Zkrátka marketingový tah.



Vybírat pouze mezi bio výrobky však není nezbytně nutné. Strava vašeho dítěte může být vyvážená a plnohodnotná i se zcela běžnými potravinami. Pokud byste si měli z toho článku zapamatovat jediné 2 informace, první bude znít: Čtěte složení výrobku. Vždy platí, že čím kratší, tím lepší. Ideálně žádné (např. voda, ovoce, rýže, vepřová panenka…). Vyhnete se tak zbytečné „chemii“. A druhá: Připravujte pestrou stravu. Tím zajistíte, že strava dítěte pokryje přísun všech živin, vitamínů i minerálů pro jeho zdravý vývoj.

Vyvážená dětská strava na každý den

Jak uvedené tipy převést do praxe? Začneme hezky od začátku. Tedy od snídaně. Spíše, než „rychlé cereálie“ v podobě čokoládových kuliček a přeslazeného zapékaného müsli, zvolte kaše. Vyzkoušejte například ovesné, rýžové či jáhlové. Oslaďte ji medem, javorovým sirupem nebo ovocem. Můžete přidat skořici nebo kakao a nezapomeňte na zdravé tuky. Ideálně v podobě oříšků či ořechových másel. Kaše jednoduše přizpůsobíte mlsnému jazýčku vašeho dítka.

Pokud jídlo přichystáte s dítětem společně a naservírujete do pěkné misky, kašičky si zamiluje. V případě slané snídaně, volte pečivo a tvarohovou pomazánku, kvalitní šunku, sýr typu žervé nebo vajíčko a vždy přidejte zeleninu. Svačinka se může snídani velmi podobat, jen přizpůsobte velikost porce. Zkuste například domácí müsli, jogurt, ovoce či domácí tvarohový dezert. 


I na oběd a večeři platí, že by porce měla obsahovat všechny makroživiny. Bílkoviny mohou mít podobu například kuřecích prsou (zde se BIO kvalita vyplatí), libového vepřového, hovězího nebo ryby. K tomu přidejte kvalitní sacharid jako jsou brambory, rýže, zelenina, ale i těstoviny. V obchodech najdete dokonce jejich barevné varianty. Ocení je i náročný dětský strávník. Tuk, který použijete pro přípravu, volte podle jeho vlastností. Ne každý se hodí pro tepelnou úpravu. Opět zařaďte zeleninu. Existuje nespočet druhů! Talíři dodají krásné barvy a tělu potřebné vitamíny.


8 triků, jak udělat jídlo dětem zábavnější

Pokud vaše dítko patří k těm vybíravějším, nechte se inspirovat, jak jej malinko „oklamat“. Napište nám do komentáře, jestli vám některý z těchto malých triků zabral. Anebo nám napište váš osvědčený.
  • Servírujte dětem na talířích a miskách s jejich oblíbenými motivy
  • Ovoce nakrájejte na menší porce o velikosti sousta. Lépe se mu bude brát do prstíků nebo napichovat na svou vidličku.
  • Čím víc barev, tím lépe. Ovoce a zelenina k tomu poslouží dokonale.
  • Kuchtěte spolu. Dítko bude mít radost ze svého „díla“.
  • Pojmenujte jídlo. Například brokolice zakomponovaná v bramborové kaši bude připadat dětem lákavější jako „kašička vodničky Aničky“. Přidejte zajímavý příběh a zůstane jen prázdný talíř.
  • Použijte vykrajovátka. Sýr ani chléb zdaleka nemusí mít jen hranatý tvar.
  • Vyzdobte talíř. A třeba na něm vytvořte obličej. Oči z koleček okurky a úsměv z měsíčku rajčete určitě zvládnete. Vyhrajte si alespoň s jednou porcí za den.
  • Využijte formu na muffiny. Vytvoříte v nich například slané svačinky z vajec a zeleniny. V této velikosti se do nich děti mnohem raději pustí.




Žádné komentáře:

Okomentovat