pátek 30. listopadu 2018

Světová kuchyně u vás doma – Řecko: Bez bylin se neobejdete

Když se řekne Řecko, většině z vás se vybaví krásné moře, architektura nebo také romantické výhledy. Jedná se o zemi slunečnou, hornatou a známou pro svou výbornou kuchyni. A proč zmiňujeme zrovna řeckou gastronomii? Je chutná, výjimečná a podle nás určitě stojí za to, abyste o ni věděli mnohem více!


Na skok do minulosti a zpět

Ve starověkém Řecku byly velice oblíbené obilniny, a to například ječmen a pšenice, ze kterých se pekly placky. Mezi další hojně používané suroviny patřily luštěniny, česnek a cibule. A také nesmíme zapomenout na ryby a zeleninu. Maso lidé jedli jen o svátcích a k tomu se velmi pilo víno smíchané s vodou.

Pokrmy jsou jakousi směsicí kuchyní z celého světa. Ale vliv Balkánu se určitě nezapře. Zdejší pokrmy se sestavují z čerstvých ingrediencí, bylinek, sýrů, zeleniny a olivového oleje. Jídlo může být také aromatické, neboť používají divoce rostoucí byliny (tymián, kopr, rozmarýn, bazalka). Řekové se hlavně drží zásady – v jednoduchosti je krása. A díky tomu je kuchyně vhodná i jako prevence cukrovky nebo infarktu.

Jídlo jako životní styl

Řekové rádi jedí pomalu, ideálně někde pod širým nebem a v početné skupince přátel či rodiny. Jedná se o národ, který si rozhodně užívá života. Rádi se scházejí v malých restauracích nebo barech. Ty mají jak pro místní, tak cizince otevřeno do noci.

Řecko je také známé svým kvalitním vínem, neboť se zde narodil patron vína Dionýsos. Dnes se jejich proslulá vína produkují po celém světě. Určitě také nesmíme zapomenout na typický nápoj ouzo. Jedná se o čistý alkohol, jehož základní složkou je anýz.

Co rozhodně ochutnat

Tzatziky

- Známý studený pokrm z filtrovaného jogurtu, okurky a česneku. Lze do něj přidat olivový olej, ocet a bylinky. Může se připravit jako příloha do salátové mísy nebo jako dip.

Chorta

 - Salát ze spařených listů špenátu a pampelišek. Může se dochutit mořskými řasami. Listy se pak pokapou olivovým olejem a citrónem.

Musaka 

- Na Balkánu a Blízkém Východě je tento pokrm velice oblíbený. Tvoří se z několika na sobě kladených a zapečených vrstev. Tradiční vrstva se skládá z lilku, mletého jehněčího masa a bešamelové omáčky. Přidávají se také rajčata, koření a brambory.

Fasolada

 - Národní polévka z fazolí, spousta olivového oleje a různé zeleniny.

Tyropita

 - Taštičky z filo těsta. Jsou plněné vajíčkem, sýrem a hlavně špenátem.

Jestliže vás zahraniční kuchyně baví, rozhodně se ji nebojte ochutnávat. Ať už si to vyzkoušíte uvařit doma nebo si zajdete do specializovaného podniku. Například italská kuchyně stojí taky za hřích!

Žádné komentáře:

Okomentovat