čtvrtek 13. prosince 2018

Kultura stolování: Jak na přípitek a správný výběr skleniček?

Svatba, rodinná oslava, schůzka s klientem - to všechno jsou události, u kterých má pití důležitější roli než jídlo. Častokrát se však zapomíná, že i sklenice mají svou funkci i etiketu. Například nápoje si udrží svou chuť jen při správném skladování. Pokud si tedy nechcete utrhnout faux-pas jako hostitel, pojďte se s námi podívat na to, jak správně stolovat.


Jak vybrat skleničky?

Divíte se, proč jsou rozdílné skleničky na bílé a červené víno? A proč se i ty mezi sebou hodně liší? Tvar totiž ovlivňuje chuť nápoje. Tedy přesněji řečeno, neovlivňuje jeho chuť, ale dokáže tekutinu na jazyku směrovat tak, abyste si ji co nejlépe vychutnali. Lidský jazyk totiž nevnímá všechny chutě po celém svém povrchu, ale dělí se na zóny, které mají receptory jen pro určitou chuť. Například sklenička ve tvaru tulipánu směřuje tekutinu do středu jazyka, takže se hodí pro ovocná kyselá vína. Naopak sklenice, které se ke svému okraji rozšiřují, směrují tekutinu na špičku jazyka, takže se hodí sáhnout po sladkém nápoji.

Kdy nabídnout drink?

Až hosté dorazí, usaďte je ke stolu a okamžitě jim nabídněte nealkoholický nápoj. Ty se servírují do velkých sklenic, protože hosté mohou být vyprahlí. Pohár na vodu pak na stole zůstává do konce večeře. Pak už podávejte aperitiv, který naopak patří do malé skleničky, neboť obsahuje velký podíl alkoholu a má za úkol před jídlem otevřít vaše chuťové buňky. Složitější je to s vínem. To zvětrává, takže se nalévá pouze do třetiny velké skleničky a nedopitou láhev musíte řádně uzavřít. Dávejte si také pozor na držení sklenic - vychlazené nápoje se musí držet co nejníže za stopku, abyste si ji svým teplem neohřívali. Jedinou výjimku má brandy, které se drží v celé dlani, protože tělesné teplo rozvíjí jeho chuť i vůni.

Etiketa správného přípitku

Jak na sebe obrátit pozornost? Stát nebo sedět? O čem mluvit? To jsou otázky, které trápí nejednoho z nás. Naštěstí i přípitek má svá pravidla a pokud se jimi budete řídit, nemůžete nic zkazit.

1. Před přípitkem počkejte, až všichni budou mít plnou skleničku. Svého hosta nemůžete ztrapnit více, než když ho vyzvete k přiťuknutí a on nebude mít čím.
2. Kdo nepije alkohol, může klidně připíjet vodou, džusem nebo limonádou. Čaj a káva se pro přípitek nehodí.
3. Pozornost přitáhnete tím, že se postavíte a pozdvihnete skleničku. Pokud pořádáte koktejl párty, můžete také hosty oslovit. Nikdy však necinkejte příborem o skleničku. Zničíte tak sklo
4. Jako první dává přípitek hostitel jako přivítání. Pokud se jedná o neformální večeři s přáteli, může první přípitek pronést někdo z hostů a poděkovat tak za pozvání. Další přípitky se pronášejí mezi jednotlivými chody a při dezertu.
5. Jestliže připíjíte na někoho, dotyčná osoba nevstává ani nepřipíjí. Ostatní hosté také nevstávají, dokud je ten kdo připíjí nevyzve.
6. A poslední rada, ta nejdůležitější - přípitek musí být krátký a úderný. Poděkování, obdiv a trocha humoru vaše společníky vždy potěší.

Jestliže si s výběrem skleniček či vína stále nevíte rady, zajděte do vinařství. Tam jistě najdete zkušeného sommeliera, který podle vašich požadavků vybere víno a poradí i se stolováním. Nezapomeňte, že víno musíte vybrat podle jídla, takže jej kupujte až poslední.

Žádné komentáře:

Okomentovat