čtvrtek 18. června 2020

Naučte se grilovat zeleninu, pochutnáte si


Grilovaná zelenina skvěle doplní maso, klobásky i sýry, ale rozhodně vás nezklame ani jako hlavní chod. Je vynikající sama o sobě, vychutnáte si ji jen tak s pečivem, listovým salátem a dipem. Zjistěte, jak postupovat při grilování, abyste z chutí a vůní zeleniny vytěžili maximum.


Co budete ke grilování potřebovat

Aby vám šla příprava zeleniny od ruky, pořiďte si aspoň základní pomůcky na grilování. U žádného grilu nesmí chybět ocelový kartáč na očištění grilovací mřížky. Na zelenině s připálenými zbytky od minula byste si moc nepochutnali. K dalším nezbytnostem patří kleště, které jsou dost dlouhé na to, abyste s nimi bezpečně dosáhli na druhý konec grilu. A sada grilovacích jehel na špízy. Užitečné jsou také kožené rukavice jako ochrana proti popálení.

Jaká zelenina se hodí na gril

Obecně lze říct, že se na gril nehodí vodnatá a listová zelenina. Na grilovaném zelí nebo salátové okurce byste si moc nepochutnali. Sázkou na jistotu je cibule, cuketa, paprika a žampion, ale vynikající jsou i grilovaná rajčata, chřest, batát kukuřice nebo lilek.

Malé kousky patří na jehlu, větší nechte na mřížce

Větší zeleninu můžete grilovat přímo na mřížce. Menší kousky napíchněte na jehlu, aby vám nepropadly do grilu. Zeleninu uložte na mřížku a začněte ji grilovat zprudka a nasucho. Bez oleje a bez soli. Zeleninu postupně otáčejte tak, aby se ogrilovala ze všech stran. Když máte hotovo, uložte ji do hlubšího grilovacího talíře nebo do pekáčku.


Dochucujte až nakonec

Zeleninu dochucujte zatepla hned po ogrilování. Zakápněte ji olivovým olejem, osolte a podle chuti přidejte čerstvé bylinky a pepř. Pokud rádi experimentujete, přilijte ještě trochu kvalitního balzamikového octa, důkladně promíchejte a můžete servírovat. Nezapomínejte, že jíte i očima. Zeleninu podávejte na hezkém servírovacím podnose.

Fantazii se meze nekladou

Grilovaná zelenina je skvělá příloha ke grilovaným masům, rybám, klobáskám, sýrům, ale i k tempehu. Zeleninu můžete ogrilovat zvlášť nebo ji napíchejte na jehlu spolu s masem a připravte si chutné špízy. Pokud grilovanou zeleninu povýšíte na hlavní chod, doplňte ji čerstvým listovým salátem, pečivem a bylinkovým nebo sýrovým dipem.

Sladký tip na závěr

Grilovat můžete i ovoce. Překvapte rodinu a přátele a připravte grilovaný dezert. Vynikající je grilovaný ananas nebo broskev, kterou můžete doplnit trochou mascarpone s nasekanými mandlemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat