úterý 26. května 2020

Jak pěstovat bylinky doma v květináči


Nemáte zahrádku, ale toužíte po čerstvých bylinkách? Vypěstujte si je doma v květináči nebo v truhlíku. Čerstvé bylinky jsou vkusnou dekorací a zároveň posunou každé jídlo na vyšší úroveň. Seznamte se s pěstováním oblíbených druhů, jako je bazalka, koriandr a majoránka. Jsou nenáročné na péči a budou vás těšit měsíce.


Co budete potřebovat k pěstování

Bylinky koupíte buď ve formě sazeniček, nebo si je můžete vypěstovat ze semínek. To chvíli potrvá, ale na druhou stranu uvidíte, jak vám bylinka roste před očima. Kromě rostlinky se vám bude hodit vhodná nádoba, nářadí, substrát a hnojivo.

  • Aby se bylinka mohla správně vyvíjet, zasaďte ji do dostatečně velké nádoby s drenážním otvorem z vhodného materiálu. Ideální volbou jsou keramické nebo pryskyřicové květináče. Plast na slunci rychle bledne a kov se zase příliš rozpaluje a vysušuje zeminu. Pokud chcete ušetřit místo na parapetu, zkuste závěsné květináče.
  • V zahradnictví nebo v supermarketu si pořiďte substrát na pěstování bylinek. Ten je namíchán podle potřeb bylinek a neobsahuje hnojiva, která by mohla být škodlivá pro člověka. Pokud chcete, aby bylinky rychle rostly během celého vegetačního období, pořiďte si také organické hnojivo.
  • K sázení a manipulaci s hlínou se hodí malá lopatka. Na pravidelnou zálivku si pořiďte rozprašovač a konev s úzkým hrdlem, abyste mohli vodu nalévat přesně tam, kam potřebujete - ke kořínkům.



Jaké jsou nároky jednotlivých bylinek

  • Bazalku saďte řídce a do vlhké zeminy. Bazalku umístěte na slunné místo a pravidelně ji zalévejte, ale nepřehánějte to. V přemokřené půdě by jí uhnily kořeny. Výhonky a lístky sklízejte během růstu. Nejvýraznější aroma mají těsně před vykvetením
  • Koriandr pěstovaný pro nať, vysévejte hustě, ale rovnoměrně. Semínka zasypejte 0,5cm vrstvou zeminy. Při klíčení zvlhčujte půdu rozprašovačem. Lístky sklízejte ve chvíli, kdy rostlinky dorostou do 10 cm.
  • Majoránka miluje výživnou půdu, během vegetačního období ji přihnojujte. Do jednoho květináče vysaďte jen jednu rostlinku - rozroste se. Zalévejte ji přiměřeně, je citlivá na přemokření. Majoránku sklízejte před rozkvětem tak, že zastřihnete celou rostlinku na 5 cm - znovu obroste.

Výběr bylinek přizpůsobte vašim kulinářským preferencím

Milovníci středomořské kuchyně ocení bazalku, tymián, rozmarýn a oregáno. Do asijských pokrmů se hodí koriandr a zastánci české kuchyně nesmí zapomenout na majoránku, kopr a petržel

S výběrem vhodných bylinek na parapet vám rádi pomohou v každém zahradnictví. Informace o pěstování konkrétních druhů najdete také na zadní straně sáčku se semínky.

Tak jaké si zasadíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat