čtvrtek 2. května 2019

Čaj o páté: Obřad, který Britům závidí celý svět

Odpolední čaj není jen století známá zvyklost, ale také životní styl. A to hlavně ve Velké Británii. Lidé si užívají tu chvíli, kdy mohou zpomalit a vychutnat si lahodný šálek čaje. Ať už doma, v kavárně nebo čajovně. Pojďme se o čajovém obřadu dozvědět více. Třeba vás uchvátí stejně jako nás.


Nenáročná doba – éra čaje

Odpolední pití čaje rozhodně nepatří k žádné novince. Historie čaje sahá až do 16. století, kdy byl obchodníky přivezen do Velké Británie. V té době se jednalo o velice drahé a luxusní zboží. Člověk si čaj mohl dát jen v kavárně, a tu navštěvovala jen bohatá sorta.

V 17. století bylo v Anglii normální servírovat jen dvě jídla, a to snídani a večeři. Proto přes den vznikl čas na pozdní svačinu s čajem. Obvykle se ke konvičce servírovaly sendviče, toasty či něco sladkého. Hlavním důvodem sice byl čaj a jídlo, avšak konverzace s přáteli byla také důležitou součástí. Od této doby se pátá hodina stala časem odpočinku a společenských setkání. A to později nejen v Anglii.

Retro současnost

Nyní Angličané čaj o páté dodržují, avšak než o domácích návštěvách se spíše bavíme o vysedávání v kavárnách. Denně takový Angličan vypije až 8 šálků, čemuž se málokterý Evropan vyrovná. Minulost se holt nezapře. Nejčastěji si připravují různé druhy Earl Greye a nejlépe s mlékem. Chuť čaje je velice silná, proto je možné, že v jiných zemích se anglické čaje připravují jinak. S cukrem či citrónem.

Velice důležitým bodem zvyklosti je také servírování. Bez krásných setů, ideálně porcelánových, se to neobejde. Každá hospodyňka, která chce pořádat dýchánky o páté, musí být plně vybavena konvičkou, šálky a podšálky, cukřenkou, nádobou na mléko a talířky s jídlem.


Jestliže patříte mezi milovníky čaje, rozhodně stojí za to, abyste si pravý čaj o páté zažili. Nejlépe samozřejmě ve Velké Británii, avšak jestli se budete držet návodu, můžete si malou Anglii udělat i doma! Sežeňte si správný čaj , suroviny a dýchánkujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat