Nenáročná doba – éra čaje
Odpolední pití čaje rozhodně nepatří k žádné novince. Historie čaje sahá až do 16. století, kdy byl obchodníky přivezen do Velké Británie. V té době se jednalo o velice drahé a luxusní zboží. Člověk si čaj mohl dát jen v kavárně, a tu navštěvovala jen bohatá sorta.V 17. století bylo v Anglii normální servírovat jen dvě jídla, a to snídani a večeři. Proto přes den vznikl čas na pozdní svačinu s čajem. Obvykle se ke konvičce servírovaly sendviče, toasty či něco sladkého. Hlavním důvodem sice byl čaj a jídlo, avšak konverzace s přáteli byla také důležitou součástí. Od této doby se pátá hodina stala časem odpočinku a společenských setkání. A to později nejen v Anglii.
Retro současnost
Nyní Angličané čaj o páté dodržují, avšak než o domácích návštěvách se spíše bavíme o vysedávání v kavárnách. Denně takový Angličan vypije až 8 šálků, čemuž se málokterý Evropan vyrovná. Minulost se holt nezapře. Nejčastěji si připravují různé druhy Earl Greye a nejlépe s mlékem. Chuť čaje je velice silná, proto je možné, že v jiných zemích se anglické čaje připravují jinak. S cukrem či citrónem.Velice důležitým bodem zvyklosti je také servírování. Bez krásných setů, ideálně porcelánových, se to neobejde. Každá hospodyňka, která chce pořádat dýchánky o páté, musí být plně vybavena konvičkou, šálky a podšálky, cukřenkou, nádobou na mléko a talířky s jídlem.
Jestliže patříte mezi milovníky čaje, rozhodně stojí za to, abyste si pravý čaj o páté zažili. Nejlépe samozřejmě ve Velké Británii, avšak jestli se budete držet návodu, můžete si malou Anglii udělat i doma! Sežeňte si správný čaj , suroviny a dýchánkujte.
Žádné komentáře:
Okomentovat