úterý 2. února 2016

VALENTYNSKÁ VEČEŘE PRO DVA ANEB LÁSKA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM

Slavíte Den svatého Valentýna a nevíte, čím obdarovat svého partnera? Říká se, že láska prochází žaludkem a určitě mu neudělá nic větší radost, než dobrá večeře uvařená z lásky. V našem novém článku vám přinášíme několik receptů na oblíbené valentýnské večeře pro dva, které si můžete uvařit v pohodlí domova. Navíc vám ukážeme pár tipů na valentýnskou tabuli a valentýnské dekorace.




Předkrm


Mozzarella s rajčaty a citronem

Pokud jste oba milovníci italské kuchyně, můžete vsadit na klasiku, kterou miluje spousta lidí. Příprava je velice jednoduchá. Na talíř rozmístěte kuličky nebo plátky mozzarelly a na plátky nakrájená rajčata. Zakapejte citronem, olivovým olejem a přidejte oblíbené koření, například rozmarýn nebo italské koření. A aby to mělo tu správnou atmosféru, můžete z rajčat vytvarovat červená srdce.

Valentýnské jednohubky ve tvaru srdce

Máte doma vánoční vykrajovátka ve tvaru srdce? Sem s nimi! Jednohubky se budou nejlépe vykrajovat z toustového chleba. Můžete je namazat oblíbenou pomazánkou, třeba lososovým krémem. Vyhněte se česneku, ten na valentýnské večeři určitě nechcete :). Na vrch jednohubky můžete položit menší vykrojené srdce z toustu nebo olivu, plátkový sýr ve tvaru srdce nebo jinou ozdobu. Jednodhubky budou vypadat krásně na přílohovém talíři.


Hlavní chod


Krutí filet se smetanovou omáčkou


Ingredience:

  • Krůtí filety
  • Sůl, pepř
  • Máslo na osmahnutí
  • 2 dl vody
  • 2 dl mléka
  • Sýr
  • 2 stroužky česneku
  • Muškátový oříšek
  • Smetana na vaření


Postup:
Filety nakrájejte na středně silné plátky, naklepejte, posolte, přidejte pepř a rychle je osmažte na másle. Přidejte 2 dl vody, 2 dl mléka a sýr. Míchejte na mírném plameni, aby se sýr rozpustil. Poté přidejte 2 nakrájené stroužky česneku, sůl a muškátový oříšek. Nalijte na pánev smetanu a vyčkejte, až začne vařit. Pokrm je hotov a připraven k podávání. Jako přílohu můžete zvolit gnocchi nebo salát.
Zdroj: topshop.cz


Vegetariánské carpaccio z červené řepy a kozího sýra

Pokud jste vy, váš partner nebo dokonce oba dva vegetariáni, můžete vyzkoušet benátské carpaccio. Původně se dělalo z hovězího masa, v současnosti můžete narazit na carpaccio z lososa, tuňáka nebo ovoce a zeleniny.

Ingredience:

  • 2 velké (4 malé) červené řepy
  • 4 hrstky rukoly
  • 100 g měkkého kozího sýra, tenké plátky


Zálivka:

  • Šťáva z 1 citronu
  • Balzamikový ocet podle chuti
  • Drcený pepř podle chuti
  • Sůl


Postup:
Troubu si předehřejte na 190 °C, řepu omyjte a zabalte do dvojí vrstvy alobalu. Pečte doměkka v předehřáté troubě (minimálně hodinu), řepu si můžete připravit i den předem. Řepu poté oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, rozdělte na talíře a nechte vychladnout.  Nakonec řepu zakapejte zálivkou a podávejte obloženou sýrem a rukolou.
Zdroj: apetitonline.cz


Zákusek

Nezapomeňte na sladkou jednohubku na konec, pomyslnou třešničku na dortu.

Čokoládový krém

Ve vodní lázni rozpusťte 100 gramů mléčné čokolády a přidejte 10 gramů másla. Po rozpuštění dobře promíchejte, přidejte 2 lžíce pomerančové šťávy, pomerančovou kůru, tři vaječné žloutky a dobře promíchejte. Z bílků udělejte pevný sníh. Ten poté vmíchejte do čokoládové směsi. Čokoládový krém nalijte do hrnečku a dejte na několik hodin do lednice chladit. Před podáváním ozdobte šlehanou šlehačkou.

Jahody se zmrzlinou a šlehačkou

Velmi rychlé a velmi lahodné.  Jahody jsou romantická klasika a ve spojení se zmrzlinou a šlehačkou je neodmítne téměř nikdo. Do poháru nebo skleněné misky vložte zmrzlinu, například vanilkovou a čokoládovou, a na to jahody. Můžete zkusit čerstvé jahody nebo zmražené. Zmrazené jahody rozehřejte na pánvi a ještě horké je přidejte na zmrzlinu. Na vrch ozdobte šlehačkou a hotovo. Sladké pokušení je na světě.
Zdroj: topshop.cz