pondělí 14. prosince 2015

SVAŘÁK Z ČERVENÉHO VÍNA, VÁNOČNÍ PUNČ A DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR

Advent je v plném proudu, a pokud jste ještě neměli čas navštívit vánoční trhy, koupit jmelí a ochutnat vánoční punč nebo tradiční svařáček, tak nezoufejte, času je ještě dost! Dokonce jsme se rozhodli se s vámi podělit o domácí recepty, abyste v tomto sychravém a chladném počasí nemuseli nikam chodit a užívat si vánoční atmosféru z domova. Tak pojďme na to!



Tradiční svařák z červeného vína 

Jaké víno na svařák zvolit? Naše rada zní: vyhněte se levnému krabicovému vínu i přívlastkovým vínům. Drahého kvalitního vína by byla škoda, a z levného krabičku byste mohli mít další den pěkný bolehlav. Vyzkoušejte proto zlatou střední cestu, co neurazí ani vína nebude škoda, pokud se svařák nepovede. Receptů na svařák existuje opravdu mnoho. Můžete si jej přizpůsobit svým chutím nebo experimentovat a zkoušet stále něco nového.

Co budete potřebovat?

  •  1,5 litru červeného vína
  • Silonovou ponožku nebo větší sítko na sypaný čaj 
  • 8 hřebíčků - 3 celé skořice 
  • 3 badiánové hvězdičky 
  • 2-3 dl vody 
  • 150 g cukru 
Postup: 
Přiveďte vodu k varu. Do vody nasypte 150 g cukru a nechte lehce zkaramelizovat, poté vložte silikonovou ponožku (nebo sítko na čaj) naplněnou kořením a 15 minut vařte. Vzniklý vývar dolijte vínem a mírně ohřejte. Jakmile uvidíte pěnu, uberte teplotu. Dávejte si pozor, aby se svařák nevařil! Pokud uvidíte na povrchu první bublinky, je svařák hotov a připraven k podávání :).

TIP: Svařák můžete také dochutit pomerančovou nebo citrónovou kůrou, perníkovým kořením, muškátovým oříškem, rozinkami nebo rovnou plátky citrusů.

Svařák se tradičně podává ve sklenici, jednu takovou najdete i na našem e-shopu. Sklenice Seasons Hot´n Cool jsou vhodné na punč, svařák, ale také na Latté Macchiato nebo Caffé Latté.


Vánoční punč recept 

Co budete na punč potřebovat? 

  • 1 litr džusu z černého rybízu 
  • 1 litr ananasového džusu 
  • 1 litr červeného vína 
  • 3 dl rumu 
  • 1 pomeranč 
  • 1 citron 
  • 1 badyán 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 2 celé skořice
  • 200 g cukru 
  • 200 g rozinek 
Postup:
Víno slijte s džusy do nádoby, přidejte cukr, vanilku, badyán, skořice, rozinky a na půlkolečka nakrájený pomeranč a citron. Vše přivedeme k varu. Nevařte směs příliš dlouho, jen malou chvilinku, poté teplotu ztlumte. Následně stačí přidat rum a punč je hotový :) .



Domácí vaječný likér 

Není nad domácí pravý vaječňák, nemáme pravdu? Pokud před kupovaným vaječným likérem upřednostňujete domácí, tak jste na správném místě. Přinášíme vám jeden rychlý recept, jak si tuto vánoční lahůdku udělat.

Co budete na likér potřebovat?

  • 5 ks žloutků 
  • 200 ml šlehačky (smetany ke šlehání)
  • 1 konzerva Salko (kondenzované mléko)
  • 0,5 litru rumu 
  • 2 vanilkové cukry
  • (případně 200 g cukru máte-li rádi likér hodně sladký) 
Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny, necháme chvíli odpočinout a poté zase šleháme. Postupně přidáváme kondenzované mléko a smetanu a šleháme cca 5 minut. Nakonec přidáme dle libosti rum. Vaječný likér můžete nechat v chladu odležet nebo hned podávat.

Likér můžete přelít do uzavíratelné nádoby alá láhev, opatřit visačkou, mašlí a vánoční dárek je hotový :)



Žádné komentáře:

Okomentovat