středa 22. dubna 2015

RYCHLOKURZ STOLOVÁNÍ ANEB NA CO VŠE EXISTUJÍ PŘÍBORY


Vzpomínáte si na slavnou scénku s příbory z filmu Pretty Woman? Všichni umíme používat vidličku, nůž i lžíci, ale jakmile vkročíme do luxusní restaurace a spatříme na stole více jak jednu sadu příborů, začínáme panikařit a v hlavě nám zní „To bude trapas!“. Pokud patříte mezi ty, kteří tuto oblast ovládají levou zadní, tak vám skláním poklonu. Pokud však nevíte, jak vypadá příbor na ryby nebo k čemu se používá ta malá vidlička nad talířem, určitě nejste sami. S malou pomocí se z vás ale mohou stát i profíci. Tak pojďme na to.


Kde, co a kam?
Vidličky vždy patří nalevo od talíře, lžíce a nože napravo. Výjimkou je moučníkový příbor, ten má své místo nad talířem. Zatím to vypadá jednoduše, že? Uvidíte, že po dočtení těchto řádků se Vám bude zdát i zbytek poměrně jednoduchý. Nejčastěji můžeme při stolování narazit na 4 chody – polévka, předkrm, hlavní jídlo a dezert. V tom případě nás u stolu čekají 4 různé příbory. V zásadě platí jedno pravidlo – začínáme od toho nejvzdálenějšího.

Servírovací příbor
Při některých slavnostních událostech se může stát, že hostitel přinese jídlo doprostřed stolu a hosté si musí tzv. naložit sami. Pro gurmána nebo vyhládlého není lepší zprávy, neboť si může vzít, vesměs kolik chce. Ale abychom se mohli „nadlábnout“, musíme si jídlo prvně naložit. Ale čím? V tu chvíli přichází na řadu servírovací příbor. Pro dokonalé zmatení existují speciální servírovací příbory téměř na všechno – salát, těstoviny, maso, dort, koláče nebo brambory.

Vidličku a lžíce na salát si zapamatujete hned. Lžíce je plošší a vidlice je vlastně lžíce s vyříznutými zuby. Na studené maso, šunku a nářezy se používají vidličky alá vidle. Díky dlouhým zubům pokrm snadno napíchnete a přenesete na svůj talíř.
Celkově servírovací lžíci a vidličku poznáte podle velikosti, neboť bývají větší a s delší rukojetí. Měli bychom také vědět, že pokud je servírováno více hlavních jídel, postupujeme od těch nejlehčích po nejtěžší, od bílého masa k červenému.



Příbory na ryby

Rozhodnete-li se podávat rybu, máte hned dvě možnosti jak pokrm jíst. Rybí příbor se skládá z vidličky s malými hroty a nožem bez ostří s hrotovou špičkou. Vidličkou přidržujeme pokrm a nožem oddělujeme maso od kostí, poté se jednoduše položí nůž šikmo na talíř a pokračujeme pouze vidličkou (jak u příkrmu, tak u masa). Příbor se dá nahradit i dvěma velkými vidličkami. Už se to celkem motá, že ano? Jeden příbor, druhý příbor, vidlička sem, vidlička tam.



Steakové příbory
Aby toho nebylo málo, představíme si ještě steakový příbor. Chceme-li si výborně připravené maso vychutnat, musíme si ho umět nakrájet. Nepokoušejte se to dělat jiným než steakovým nožem, ne vždy totiž před vámi přistane pěkně propečené maso, které se rozpadá na talíři. Krom toho, nikdo nechce trávit půl hodiny krájením a slintáním, proto sáhněte po steakovém noži. Tento nůž je velice ostrý a čepel obsahuje vroubkované zábrusy. V některých případech může být rukojeť dřevěná, a to pro naše pohodlí, aby nám šlo to hodování pěkně od ruky.



No vidíte a máte to za sebou. Pokud v tom máte stále trochu guláš, přečtěte si článek ještě jednou, dvakrát, klidně i třikrát, jak je libo. Jak se říká: Žádný učený z nebe nespadl a nejlépe vás naučí praxe. Teď už můžete bez obav na jakoukoliv společenskou akci, večeři i slavnost. Tak směle do toho a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat