pátek 17. dubna 2015

DOMÁCÍ JEHNĚČÍ GYROS


Domácí kuchyně je pokládána za tu nejlepší. Kromě tradiční svíčkové jako od babičky si můžeme doma připravit také řecký pokrm Gyros, na kterém si pochutná celá rodina. Nepotřebujeme k tomu ani otočnou jehlu, ani elektrickou břitvu.



Na Gyros vám stačí:
  • jehněčí maso (můžete použít i kuřecí, krůtí, vepřové, ale i hovězí) - nakrájené nebo natrhané na tenké nudličky
  • ideální výpek z předchozího pečení
  • 2-3 lžíce oleje na smažení
  • rozmarýn, skořice, kardamom, uzená nebo sladká paprika, nebo jiné koření vhodné na grilování či pečení masa, které máte rádi
  • 4 x pita chleba nebo 4 plátky opečeného toastového chleba
Na omáčku:
  • 1 bílý jogurt, nebo majonézu
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá máta
  • sůl

Ve větší pánvi rozehřejte olej, případně rozpusťte výpek a v případě potřeby přidejte olej ve kterém zprudka a do křupava upečte na drobno nakrájené maso, které okořeníte podle chuti.

Zatím co se maso opéká, smíchejte jogurt, nebo majonézu s rozdrceným česnekem a jemně nasekanou mátou. Jogurt jemně osolte.

Naplňte opečené maso do chleba pita, opečeného předem na pánvi a vyloženého ledovým, nebo jiným salátem. Zalijte jogurtovou omáčku, nebo majonézou.

Pokud nemáte po ruce chléb pita, servírujte s opečeným toastovým chlebem.

Dobrou chuť!