pátek 15. května 2015

MÁTOVÉ ŽELÉ

Mint želé je vynikající doplněk k jehněčí pečeni, ale také k novým bramborákům. Na této dobrůtce si jednoduše pochutná celá rodina. Ale kromě toho, že potěší naše chuťové buňky, má blahodárný vliv na naše zdraví, zejména trávicí ústrojí. Pomáhá proti nadýmání, žaludečním křečím, nespavosti, stresu, bolestem hlavy. Uklidňující účinky máty nejčastěji vyhledáváme v čaji, ale proč nezkusit taky něco nového? Třeba mátové želé?


Ingredience: 
  • 2 svazky čerstvé máty 
  • 4 šálky (1 ltr.) pektinu 
  • ¼ šálku (60 ml) jablečného octa 
  • 4 šálky (1 kg) cukru zeleného potravinářského barviva (volitelně) 
  • 7-8 sklenic Kilner 0,35 ltr. 



Postup: 
Sterilizujte sklenice dle návodu.

Umístěte 2 nebo 3 malé talířky do mrazáku (abyste mohli udělat test tuhosti želé).

Nahrubo nakrájejte mátu, včetně stopky a vhoďte do velkého hrnce. Přidejte pektin a jablečný ocet a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut za stálého míchání.

Vmíchejte cukr a znovu přiveďte k varu. Jakmile dosáhnete varu, snižte teplotu a vařte další minutu, za stálého míchání. Želé musí být dostatečně tuhé, aby pokrylo zadní část lžíce. Jakmile dosáhnete této tuhosti, odstraňte ze sporáku. Zkouška tuhosti želé „metoda vrásek“:
Pomocí lžíce kápněte uzavřenou směs na talíře.
Nechte lehce vychladnout a zatlačte na kápnutou směs ukazováčkem. Pokud je směs hotová, zůstane pomačkaná a vrásčitá. Pokud se objeví vrásek málo, nebylo dosaženo správného bodu varu. Vraťte tedy hrnce zpět na sporák a vařte další 1-2 minuty a zopakujte test.

Profiltrujte kousky máty přes jemné sítko do mísy, a pokud chcete, přidejte zelené potravinářské barvivo. Naběračkou nadávkujte želé do sklenic a nechte 1 cm volného místa pod okrajem.

Odstraňte všechny vzduchové bubliny klepáním, očistěte okraje sklenice a uzavřete.

Uzavřené nádoby mohou být skladovány na chladném a tmavém místě po dobu až 1 roku. Po otevření spotřebujte do 1 měsíce.

Recept připravil Rick a Rebecca Courchesne, The Art of Preserving pro společnost Kilner.

Žádné komentáře:

Okomentovat