pátek 1. srpna 2014

ŘECKÝ HAMBURGER

 - licensed picture from Pixmacthis image is licensed


V Řecku jsme nikdy nebylo dost dlouho na to, aby mi tato kuchyně stačila přilnout k srdci. Na Tzaziki mi vadí jogurt, na řeckém jogurtu s medem - co myslíte? - jogurt, ale co opravdu miluji, je jehněčí maso. A ačkoli je v tomto receptu "jogurt" ve všech jeho částech, je prostě fantastický. Určitě vyzkoušejte a určitě si také upečte vlastní hamburgerové housky.

Ingredience na hamburger:

  • 900 g mletého jehněčího
  • ½ šálku řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1/3 šálku jemně nakrájené cibule
  • 3 stroužky česneku, prolisovaného
  • kůra z bio citronu
  • ¼- ½ lžičky sušené papričky
  • 1 ½ lžičky soli
  • 200 g sýra Feta, nadrobeného na kousky
  • olivový olej na mazání
  • 1 šálek salátové okurky na plátky
  • 2 rajčata na plátky
  • mátové lístky na ozdobu
  • 6 hamburgerových housek, nebo malých pita chlebů nebo 3 velké a rozpůlené


Na jogurtovou omáčku:

  • 1 šálek bílého řeckého jogurtu
  • ½ oloupané okurky
  • ½ lžičky soli
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžíce olivového oleje
  • kůra z bio citronu + lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička čestvě nasekané máty


Postup:


Na jogurtovou  omáčku: Slijte vysráženou tekutinu z jogurtu a dejte jogurt do mísy. Nastrouhejte okurku, dejte ji do cedníku a prosolte. Nechte 20 minut odkapat a pak ještě vymačkejte rukou vodu z okurky. Smíchejte všechny ingredience na omáčku v míse, osolte a opepřete. 

Na hamburger: Předehřejte gril na střední teplotu. Rukama smíchejte prvních 8 ingrediencí v míse. Opatrně zamíchejte i sýr Feta. 
Rozdělte směs na 6 stejných porcí a vytvarujte je tvaru hamburgeru cca 1 cm vysokého (pokud máte chléb pita, vytvarujte ovály, ne kruhy). Osolte, opepřete a potřete olejem.

Grilujte masové placky 10 minut, jednou při tom opatrně otočte. Vložte placky do housek/pita chlebů, přidejte okurku, rajče a mátové lístky. Zalijte jogurtovou omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat