pátek 1. srpna 2014

REBARBOROVO-JAHODOVO-JOGURTOVÉ MUFFINY


Tak a je tady první pěstitelský neúspěch. Můj neúspěch - a ten si neodpouštím. Zasela jsem několik semínek rebarbory dle doporučení, tedy přímo do země. A po 4 měsících - nic. Vůbec nic. Ani pokus sazeničky o klíček. Tak jsem si minulý týden zakoupila rebarboru vyklíčenou - a hned dvě, pro jistotu. Sice si na první sklizeň musím počkat do příštího roku, protože stvoly měří asi 2 centimetry, ale už teď se těším na upečení tohoto dezertu, který v sobě kombinuje to co miluji já (tedy rebarboru) a co má rád zbytek rodiny (muffiny, jahody a jogurt). 

Ingredience:
2 šálky polohrubé mouky + 1 lžíce na pokrytí ovoce
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
½ lžičky soli
¼ šálku másla
¼ šálku rostlinného oleje
¾ šálku krupicového cukru
1 vejce
1 šálek bílého jogurtu
½ lžíce mandlového extraktu
¾ šálku jemně nasekané rebarbory (jeden velký stvol)
1 šálek nasekaných jahod
¼ šálku hnědého cukru na povrch
Postup:
Předehřejte troubu na 225 °C. Elektrickým mixérem ušlehejte máslo s cukrem a olejem do krému.
V další míse smíchejte první 4 ingredience. Přidejte vejce, jogurt, mandlový extrakt do cukrové směsi a dobře promíchejte. Po té postupně vmíchejte suchou směs do cukrové směsi.
Jemně vmíchejte nasekanou rebarboru a jahody do směsi. 
Směsí naplňte muffinové košíčky - vždy přibližně 1/4 šálku do každého košíčku. Povrch každého muffinu vždy posypejte hnědým cukrem.
Pečte 12 - 14 minut do zlatova.