pondělí 11. srpna 2014

CHEF U GRILU



Pomalu se i naše rodina stává obětí grilovací mánie. Pořídili jsme si skvělý gril známé americké značky a učíme se grilovat na úrovni. Naše grilování se, ještě vloni, skládalo především z Pepy na grilu, klobásek, občas nějaké rybky a pak vepřového s různými, většinou koupenými, omáčkami. 

Nový gril nás naučil, že může úplně nahradit kuchyni. Kromě masa na něm vaříme, pečeme, zapékáme a dokonce pečeme i koláče. Stal se z něj plnohodnotný člen rodiny a už vymýšlíme, jak mu vylepšit životní prostor o přídavný stůl na krájení a barové zázemí.


Tohle je místo činu, kde se odehrávají naše grilovací večírky
Co jsme se díky novému grilu ale naučili je, že i doma si můžeme připravit opravdu skvělý steak, za kterým jsme dosud chodili do nejdražších steakových restaurací. Naučili jsme se také nakupovat vynikající maso, protože ze špatného masa prostě skvělý steak neuděláte, kdybyste se rozkrájeli. 

Poslední 3 posezení tohoto víkendu dopadla skvěle i proto, že jsme dobře vybrali suroviny. Stejně pečlivě, jako si vybíráme své přátele.

Pro maso už nechodíme ani do supermarketů, kde nás zklamaly i nejdražší stařené steaky z domácí produkce. Ani do velkoobchodních řetězců, kde Vám nikdo s ničím neporadí. Chodíme pro něj do prodejny grilů. Divné, že? Pro nás je to ale důkaz toho, že když někdo dělá dobře svoje řemeslo, tak pro něj dělá vše. Proto tedy, když prodávám grily, prodávám i vše, co k dobrému grilování patří. A to nejsou jen brikety, nářadí, ale i maso a víno. A taky dobré nápady a tipy na přípravu jednotlivých surovin.

"Náš" dodavatel nám tentokrát poradil nákup vyzráleho uruguayského masa, které se jmenuje Picanha. Česky hovězí špička. Obvykle zde nakupujeme uruguayský Rib Eye Steak, jehož chuť opravdu nepotřebuje žádné koření ani omáčku. Je to maso tak aromatické, že Vám bude líto jeho chuť jakkoli měnit, nebo narušovat. Je prostě fantastické.

Nyní ale zpět k hovězí špičce. Díky intenzivní chuti opět nepotřebujete téměř nic k dochucení. Protože ale známe tuto chuť z oblíbené restaurace, kde ji servírují s krustou z parmezánu, upekli jsme si tuto variantu.
Co k tomu potřebujete:
  • 1 kus hovězí špičky Picanha (cca 1,5 kg)
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky hrubé mořské soli
Maso vyndejte z lednice, rozbalte a nechte 1 hodinu při pokojové teplotě "nadechnout". 
Připravte si směs na krustu, smícháním parmezánu, oleje a soli. Maso otočte tučnou vrtsvou dolů. Horní část masa potřete parmezánovou směsí. 
Pokud maso pečete v troubě položte jej vcelku na plech nebo do zapékací nádoby (my jsme zvolili tuto variantu, protože jsme si dosud nepořídili grilovací motorizovanou jehlu). 



Pokud jej pečete na otočné jehlici v grilu, nakrájejte maso na plátky silné cca 6 cm a ohněte před napíchnutí do tvaru podkovy, pak napíchěte na jehlu tak, aby si zachovalo tvar písmene U. 




Pečte na 90°C přibližně 100 minut. Před podáváním nechte 10 minut odpočinout a krájejte velmi ostrým nožem na tenoučké plátky.




Jako přílohu jsme servírovali rychlý domácí chléb s bylinkovým máslem (nechte povolit 250g másla tak, aby se dalo ušlehat; přidejte trochu hrubé soli, 2 prolisované stroužky česneku a oblíbené bylinky jako rozmarýn, tymián, petržel, rozšlehejte směs rukou nebo v mixéru, položte na plát alobalu, kterým si vytvarujte z máslové hmoty ovál, zabalte a nechte ztuhnout v lednici) a s pečenou kukuřicí. Čtvrtinu másla jsme použili při grilování kukuřice, kterou jsme v průběhu grilování máslem neustále potírali. 
Protože se ale chleba s bylinkovým máslem snědl dřív, než se upeklo maso, upekli jsme ještě hranolky z ranných brambor, jen promíchané s uzenou paprikou, hrubou solí a dostatkem olivového oleje - pekli jsme 30 minut v troubě a v polovině otočili.

Přeji Vám stejně intenzivní prožitky při grilování čehokoli, jako máme my z posledního víkendu.

Grilování zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat