sobota 26. července 2014

ZELENINOVÉ LASAGNE


 - licensed picture from Pixmacthis image is licensed
Pořád mám ještě pod kůží dovolenou v Itálii a na mé kuchyni je to znát. Peču si domácí sušená rajčata, mixuji pesto z bazalky na zahradě a vařím těstoviny na milion způsobů. Momentálně mě ale trochu trápí má 15ti-letá dcera, která se rozhodla stát se vegetariánkou. Proto se snažím vařit jídla, která budou přijatelná pro celou rodinu, ale nebudou obsahovat maso. A není to jednoduché, protože minimálně 2 členové, jinak 5ti členné rodiny, jsou vyslovení "masožrouti" a maso vyžadují alespoň 3x týdně.

Tenhle recept ale milujeme všichni. To kouzelné slovo "lasagne"a i masožrouti zapomínají na své obvyklé choutky a ochotně pomáhají v kuchyni...


Takže, až dám tuhle lahůdku do trouby, půjdu zasadit další rukolu.


Vystačí na 8 - 12 porcí

Příprava: 20 minut
Vaření: 50 minut

Ingredience:

  • 1 balení těstovin na lasagne
  • 900 g sýra ricotta 
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky granulovaného česneku
  • 1/4 lžičky mletých chilli papriček
  • 1 střední cibule, jemně pokrájená
  • 450 g hub na plátky (lesní nebo žampiony)
  • 2 lžíce sherry
  • 1 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku na plátky
  • 1 balení rukoly
  • 2 cukety podélně nakrájené na plátky
  • 4 šálky strouhané mozzarelly
  • 1/2 šálku parmezánu
  • sůl a pepř
  • trocha strouhanky na vysypání


Postup:


Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte nádobu na lasagne máslem a vysypejte strouhankou. Na pánvi cibuli, houby a česnek poduste 5 minut - 10 minut za občasného míchání. Přidejte sherry, vařte dokud se tekutina zcela nevypaří. 
Mezitím smíchejte sýr ricotta se sušenými bylinkami a česnekem, chilli paprikami, 1 lžičkou soli a 1/2 lžičkou mletého pepře. Po té co jsou houby měkké, je vyndejte z pánve, do které vložte cukety a rychle opečte, přibližně 1 minutu z každé strany. 


Položte první vrstvu lasagní na dno vymazané a vysypané nádoby, posypte třetinou rukoly, třetinou sýra ricotta s bylinkami, třetinou sýra mozzarella. Pak položte další vrstvu lasagní,  navrstvěte houbovou směs. Pak další vrstvu lasagní, druhou třetinou ricotty a mozzarelly. Pak poslední vrstva lasagní, cukety na plátky, zbytky ricotty, mozzarelly a parmezánu. 


Přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Pak odkryjte a přemístěte na horní příčku trouby. Pečte dalších  5- 10 minut, dokud sýr nevytvoří krustu. Vyjměte z trouby a nechte 15 minut odpočinout. Pak nakrájejte a servírujte teplé.