sobota 26. července 2014

INDICKÁ RÝŽE

 - licensed picture from Pixmacthis image is licensed

Definitivně se snažím odpoutat od Itálie a tak přecházím k další zamilované kuchyni - indické. Tato kuchyně má pro mě jednu velkou výhodu - je z velké části vegetariánská a proto jsem si jistá, že minimálně jedna pětina rodiny bude spokojená. 

Ingredience:
  • 2 šálky rýže Basmati
  • 3 lžíce Ghee (přepuštěné máslo)
  • 1 1/2 šálku cibule, jemně nakrájené
  • 3 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 4 kardomomová semínka, rozlousknutá
  • 1 větvička skořice
  • 1 sušená chilli paprička
  • 1 lžička pískavice řeckého sena (prodejny orientálního koření)
  • 3/4 lžičky kmínu (semínka)
  • 1/2 lžíce kurkumy
  • 1 1/2 lžíce soli
  • 4 šálky vody
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/3 šálku čerstvých kari listů (prodejny orientálního koření)
 - licensed picture from Pixmacthis image is licensed

Postup:


Do středně velkého hrnce dejte rozehřát Ghee, na něm poduste cibuli, česnek, zázvor, kardamom, skořici, chilli, kmín a pískavici. Poduste, dokud semínka pískavice nezačnou měknout, 12-15 minut, za občasného míchání. 

Přidejte rýži, kurkumu, sůl a vodu. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Když se směs začne vařit, přikryjte poklicí a snižte teplotu. Poduste 15 minut, dokud rýže nenatáhne vodu do sebe a dokud se v rýži nevytvoří otvory. Pak rýži vidličkou promíchejte a odlepte od sebe. Sejměte ze zdroje tepla a nechte 5 - 10 minut odpočívat.

Dejte olej do pánve na střední teplotu. Když je olej rozpálený, vhoďte do něj kari lístky a odstupte od pánve - obsahují hodně vody a proto budou prskat. Orestujte lístky 10 - 20 vteřin. Vyndejte lístky z oleje děrovanou lžící na papírový ubrousek, abyste osušili zbylý olej. Pak lístky posolte. Při servírování přendejte rýži do mísy, vyjměte z ní semínka a koření. Ozdobte lítky kari a servírujte teplou.