čtvrtek 3. července 2014

LILKY NAKLÁDANÉ V OLEJI


Ingredience:
  • Lilky
  • Stroužky česneku
  • Pár lístků čerstvé máty
  • Olivový olej Extra Virgin
  • Chilli papričky
  • Bílý vinný ocet
  • Hrubozrnná sůl


Postup:

Omyjte lilky a odřízněte stopku a spodní konec. Oloupejte a nakrájejte na silné plátky nebo proužky.

Umístěte do velké mísy s vodou a vinným octem, nechte ležet několik minut a pak vymačkejte vodu z každého plátku rukou do sucha.

Naskládejte do široké sklenice a vždy vystřídejte vrstvu lilku, vrstvu česneku (pokrájeného na půlky, nebo plátky), mátu. Každou druhou až třetí vrstvu lilku posolte a posypte drcenými chilli papričkami. Na poslední vrstvu položte těžítko a lisujte největší možnou vahou po dobu 24 hodin.

Opatrně vylijte vzniklou tekutinu tak, aby se lilky ve sklenici nehnuly.
Nechte těžítko na místě (na lilcích) a vlijte vinný ocet. Po 2 – 3 hodinách opět opatrně slijte. Pak dolijte lilky olivovým olejem tak, aby jím byly zcela pokryté.

Lilky budou připraveny k jídlu po 30 dnech marinování v oleji.