středa 4. června 2014

ŠVESTKOVÉ ČATNÍ

Skvělé čatní ke každém masu, nebo rýži
  • Výdrž: 6 měsíců
  • Výtěžnost: 2 kg

  • Ingredience:
  • 1 kg švestek, půlených, vypeckovaných a jemně pokrájených
  • 3 cibule, jemně pokrájené
  • 100 g sušených brusinek nebo rozinek, nahrubo pokrájených
  • 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíce tmavých hořčičných semínek
  • 1 polévková lžíce mletého kmínu
  • 1 polévková lžíce papriky
  • 1 lžička chilli papriček, sušených, nakrájených na drobno
  • 750 ml červeného vinného octa 
  • 500 g cukru mascobado (hnědý jemně pomletý, nerafinovaný, surový třtinový cukr)


A takhle vypadá realita - tyto sklenice jsem naplnila téměř 4
      • Postup:
  • Smíchejte všechny ingredience, kromě cukru, ve velkém hrnci a přiveďte k varu.
  • Když se směs začne vařit, snižte teplotu a vařte 10 minut, do změknutí švestek. 
  • Přidejte 2 lžíce soli, cukr a míchejte do rozpuštění.
  • Nechte hrnec bez poklice a vařte směs 25-30 minut, míchejte ode dna, aby se směs nepřichytila.
  • Nalijte čatní do teplých, sterilizovaných sklenic a uzavřete. Před prvním použitím nechte uložené alespoň 2 týdny, aby se chutě promísily a získaly na síle.