středa 4. června 2014

CELOZRNNÁ HOŘČICE

Celozrnná hořčice
  • Ingredience:
  • 2 polévkové lžíce žlutých (bílých) hořčičných semínek
  • 2 polévkové lžíce hnědých hořčičných semínek
  • 100 ml bílého vinného nebo jablečného octa
  • ½ lžičky hrubozrnné soli
  • 1 lžička cukru
    • Postup:
  • V malé sklenici (ne v kovové nádobě) zalijeme hořčičná semínka octem tak, aby byla pokrytá.
  • Necháme odležet 3 dny - ne v lednici. Nádobu zatáhněte potravinovou fólií, aby pach octa nerušil Vaši kuchyni.
    • Průběžně kontrolujte - semínka nabobtnají, protože naabsorbují tekutinu. Když semínka vtáhnou tekutinu, doplňte ji, aby nevyschla. Nevadí,když jí nalijete hodně. 
          • Po 3 dnech slijte tekutinu, ale uchovejte ji.
        • Teď nadešel čas na mixér, nebo hmoždíř - umixujte nebo rozdrťte semínka do pasty. Přidejte sůl, cukr a pokračujte v mixování nebo tření. Přidejte tolik slité tekutiny, abyste dostali konzistenci hořčice.
  • Rozdělte hořčici do sklenic Kilner a nechte pár dní uzrát, než ji začnete používat. Můžete ji uchovat několik měsíců, bez chlazení v lednici.