středa 4. června 2014

CIBULOVÁ MARMELÁDA S PORTSKÝM VÍNEM


Skvělá marmeláda, která přidá hloubku Vašim omáčkám
a skvěle chutná k uzeninám, například k párku s kaší

Výtěžnost: 800ml 
Vydrží: 1 rok 

Ingredience:
  • 1 kg cibule, oloupané a rozpůlené 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  • 1 lžička mořské soli 
  • 2 vrchovatá lžičky nasekaného čerstvého tymiánu 
  • 110 g tmavého cukru
  • 3 polévkové lžíce balsamico octa 
  • 3 lžíce bílého vinného octa 
  • 2 lžíce portského vína 
  • 2 lžíce rybízového džemu
  • čerstvě mletý černý pepř 

Postup:

Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Rozehřejte olej ve velkém hrnci, přidejte cibuli, sůl a tymián a duste za občasného míchání 35-40 minut. 
Jakmile se cibule téměř rozplývají, přidejte všechny zbylé ingredience a přiveďte pomalu do varu. Vařte dalších 10 minut, za občasného míchání, dokud se většina tekutiny neodpaří. Směs přesuneme do teplých, sterilizovaných sklenic Kilner a uzavřete.