![]() |
Místo likéru Amaretto použijte (nebo požijte?) klidně i oblíbenou pálenku |
- 1,3 kg broskví
- 250 ml vody
- šťáva ze 2 citronů
- 1,3 kg krystalového cukru, zahřátého
- 45 ml Amaretto likéru
Postup:
Opatrně oloupejte broskve za použití škrabky na brambory, nebo blanšírujte krátce ve vroucí vodě, prudce spláchněte ledovou vodou a oloupejte nožem. Kůži nevyhazujte.
Broskve rozpůlte a zbavte pecky, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce s vodou. Kůže z broskví dejte do menšího hrce a zalijte vodou jen tak, aby pokryla kůže. Vařte, dokud se množství kapaliny nezmenší na 30ml = 2 polévkové lžíce. Stiskněte kůže a vymačkejte z nich šťávu přez síto do hrnce s broskvemi. Přikryjte a vařte po dobu 20 minut, dokud nezměknou.
Přidejte citrónovou šťávu a cukr do hrnce. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte 10 - 15 minut nebo než teplota dosáhne bodu 105°C. Sejměte z plotny a pěnu opatrně odstraňte lžící.
Nechte džem vychladnout asi 10 minut, pak přidejte amaretto a nalijte do teplých a sterilizovaných sklenic Kilner. Uzavřete a nechte zcela vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Žádné komentáře:
Okomentovat