středa 4. června 2014

BROSKVOVÝ DŽEM S LIKÉREM AMARETTO

Místo likéru Amaretto použijte (nebo požijte?) klidně i oblíbenou pálenku
Ingredience:

  • 1,3 kg broskví 
  • 250 ml vody 
  • šťáva ze 2 citronů 
  • 1,3 kg krystalového cukru, zahřátého 
  • 45 ml Amaretto likéru


Postup:

Opatrně oloupejte broskve za použití škrabky na brambory, nebo blanšírujte krátce ve vroucí vodě, prudce spláchněte ledovou vodou a oloupejte nožem. Kůži nevyhazujte. 
Broskve rozpůlte a zbavte pecky, nakrájejte na kostky a dejte do hrnce s vodou. Kůže z broskví dejte do menšího hrce a zalijte vodou jen tak, aby pokryla kůže. Vařte, dokud se množství kapaliny nezmenší na 30ml = 2 polévkové lžíce. Stiskněte kůže a vymačkejte z nich šťávu přez síto do hrnce s broskvemi. Přikryjte a vařte po dobu 20 minut, dokud nezměknou. 
Přidejte citrónovou šťávu a cukr do hrnce. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte 10 - 15 minut nebo než teplota dosáhne bodu 105°C. Sejměte z plotny a pěnu opatrně odstraňte lžící.
Nechte džem vychladnout asi 10 minut, pak přidejte amaretto a nalijte do teplých a sterilizovaných sklenic Kilner. Uzavřete a nechte zcela vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.