středa 4. června 2014

POMERANČOVÁ MARMELÁDA

Víkendová snídaně bez marmelády?
Skladování: do 2 let 
Výnos: 5 x 450g sklenice 

Ingredience: 

  • 1kg sevillských bio pomerančů (šťavnatých)
  • 75 ml citronové šťávy 
  • 2kg Demerara cukru
Postup: 

Umyjte pomeranče, rozpůlte, vymačkejte šťávu a vymačkané půlky nechte stranou. 
Vymačkné půlky pokrájejte na středně silné proužky a dejte do mísy spolu s vymačkanou šťávou a 2,5 ltr. vody. Nechte směs namočenou po dobu 24 hodin. 
Nalijte směs do Kilner hrnce na džem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a pomalu vařte 2 hodiny, dokud slupka nezměkne a směs není zredukovaná.
Přidejte cukr a citronovou šťávu a dobře promíchejte. Vařte asi 20 minut, aby se cukr rozpustil.  Sejměte ze sporáku. Nechte marmeládu vychladnout, sejměte pěnu z povrchu směsi a pomalu promíchejte.
Nalijte marmeládu do teplých sterilizovaných sklenic Kilner a uložte na chladném a tmavém místě.