úterý 10. června 2014

PROPADÁTE GRILOVÁNÍ?

Propadáte také grilování vždy, jen co slunce vydrží na obloze víc než 10 minut? Já ano.
Navíc jsem si koupila grilovací bibli, tak Vás hodlám oblažovat průběžně osvědčenými recepty - tj. takovými recepty, které musím hned druhý den zopakovat, protože jsou božské :)

Nehodlám Vám psát, jak dopadl ten který steak, protože jsem pochopila, že steak je o mase. Po letech, kdy jsem, po několika marných pokusech, umění přípravy skvělého steaku vzdala, protože vždy, bez rozdílu jak dlouho jsem ho nakládala, nebo kolik peněz jsem za maso utratila, dopadl steak jako hodně drahá podešev.
Před týdnem jsem, spolu s novým grilem a velkou skepsí nakoupila 4 měsíce starý uruguayský Rib Eye steak a podle doporučení prodejce ho jen hodinu před grilováním vyjmula z lednice. Před grilováním naporcovala na 3 - 4 cm silné plátky, osolila hrubou solí a opekla na grilu 4 minuty z každé strany a byl prostě božský. Takže, jestli jste měli stejný problém, doporučuji "staré maso" uzrálé v kontrolovaných podmínkách. A ačkoli jsem neměla v úmyslu nikomu dělat reklamu - pokud nevíte kam pro takové maso - www.grilcentrum.cz je to pravé místo. Připravte se na cenu cca 600,- Kč/kg, ale stojí za každou utracenou korunu! 

Teď ale k Tarte Tatin - jestli tenhle dezert znáte jen v jeho jablečné podobě, jako francouzskou klasiku, vyzkoušejte tuto jeho verzi a to na grilu! Recept je jednoduchý a rychlý a hravě ho zvládnete i jako dezert servírovaný po skvělém steaku. Během přípravy stihnete plodně diskutovat s rodinou nebo přáteli. I s přípravou rozpuštěného másla Vám nezabere víc než 50 minut a z toho 40 minut opravdu relaxujete a jen si užíváte vůni karamelu a piškotu vycházející z grilu.



Ingredience:
  • 6 koleček čerstvého ananasu (5 rozpůlíte a 1 nechte vcelku)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 125 g hnědého cukru
  • 4 lžíce šlehačky
  • 1/2 lžičky mleté skořice


Těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 180 ml podmáslí nebo smetany ke šlehání (co nejtučnější)
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 175 g cukru

Plátky ananasu potřete rozpuštěným máslem a opečete z obou stran na grilu dokud se na nich neobjeví vypálené hnědé mřížky, tj. 4-6 minut. Sundáte z grilu na talíř.

Připravte si těsto. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Cukr s máslem utřete do pěny, přidejte podmáslí a vejce a nakonec pomalu přisypávejte moučnou směs a vytvořte hladké tekuté těsto.

Vraťte se s těstem ke grilu rozpálenému na střední teplotu (přímý žár). Do litinové pánve nebo nádoby vhodné na gril (bez plastových rukojetí!) vsypete cukr rozmíchaný se skořicí, zalijete smetanou a zbytkem másla. Necháte karamelizovat do rozpuštění cukru. 

Když se ve směsi začnou po okrajích dělat bubliny, vložíte do karamelu dekorativně ananas - kulatý plátek do středu a měsíčky okolo. Zalijete těstem a necháte péct cca 40 minut na 175°C.  Těsto je upečené, když neulpívá na dřevené špejli. Nelekejte se, těsto má mít karamelovou barvu!

Koláč vyklopte na kulatý podnos nebo talíř a hned servírujte.

Dobrou chuť!