čtvrtek 12. června 2014

CITRONOVÝ SIRUP


  • Tento sirup sevírujte se studenou vodou jako letní osvěžení, nebo míchaný s tonikem a kapkou Angostury Bitter, nebo jiným hořkým likérem, jako téměř nealkoholický koktejl. 

  • Výtěžnost: 2-3 x 500 ml lahve

Ingredience:
  • 7-10 chemicky neošetřených citronů
  • 650 g cukru krystal

  • Postup:
  • Očistěte citrony a ze 4 kusů ostrouhejte kůrku (tu můžete usušit a posléze využít při pečení). 
  • V hrnci přiveďte k varu vodu a vhoďte do ní citrony na 1 minutu. Citrony jsou často velmi tvrdé a nepoddajné. Takhle změknou a snadno z nich vymačkáte maximum šťávy. Vyndejte citrony z vody a vodu, ve které jste citrony povařili, nechte stranou. Vymačkejte z citronů 500 ml šťávy. 
  • Vložte cukr, citronovou kůru a 500 ml vody z povařených citronů do hrnce. Pomalu zahřejte, aby se rozpustil cukr. Pak přiveďte k varu. Přidejte 500 ml citronové šťávy a po dosažení bodu varu sundejte z plotny. Přez síto nalijte do džbánu. Ihned přelijte do teplých, sterilizovaných Kilner lahví a ihned uzavřete víkem. 
  • Nechte vychladnout, uchovávejte na chladném tmavém místě nebo v lednici a spotřebujte do 4 měsíců.
  • Servírujte v poměru 1 díl sirupu ke 4 dílům vody. 
  •