čtvrtek 12. června 2014

NAKLÁDANÉ CITRONY


  • Nakládané citrony jsou skvělé při přípravě ryb, marinování masa ke grilování, v kuskusu, tajine... Jde o marockou specialitu. Nálev můžete doplňovat vodou a solí. Optaně se solením pokrmu, do kterého citrony použijete! 
  • Doba vaření: 10 minut
    Výtěžnost: přibližně 450 g – 1 zavařovací sklenice
    Trvanlivost: 6-9 měsíců v lednici

Ingredience:

  • 4 bio citrony, omyté
  • 115 g hrubozrnné soli
  • pár bobkových listů
  • ½ lžíce kuliček černého pepře
  • 1 sušená chilli paprika
  • Kuličkový koriandr, nebo kmín, fenyklová semínka, skořice, česnek, zázvor, tymián, rozmarýn,... na dochucení dle Vašeho výběru
  • Čestvě vymačkaná šťáva ze 2 citronů

  • Postup:
  • Prořízněte každý citron ze dvou třetin podélně do kříže ostrým nožem. Pozor, abyste citron úplně nerozřízli. 
  • Citrony opatrně otevřete, nasypte dovnitř sůl a pak do zavařovací sklenice těsně k sobě s ostatními citrony. Vybrané koření přidejte do sklenice (nechte si záležet, aby vypadalo hezky, pokud věnujete citrony jako dárek). Přidejte do sklenice zbytek soli. 
    • Nalijte do sklenice citronovou šťávu. Pokud není sklenice s citrony úplně zalita, doplňte převařenou vodou. Uzavřete sklenici a skladujte v pokojové teplotě. Sůl vytvoří nálev. Občas otočte sklenici víkem dolů a zpět, aby se nálev promíchal. Před použitím nechte odstát 3-4  týdny, dokud citrony nezměknou.

Žádné komentáře:

Okomentovat