čtvrtek 12. června 2014

BEZOVÁ LIMONÁDA

Klasika, kterou známe od našich babiček
Je sezóna bezového květu. Neváhejte a využijte ji k přípravě limonády, která chutná skvěle jak samotná, tak jako doplněk koktejlu z Prosecca, bílého vína, s becherovkou a tonikem - prostě využití je neomezené!


Ingredience:
750 ml vody
1½ kg bílého krystalového cukru 
1½ bio citronu
15 čerstvých paliček květu černého bezu (omyté, nechte na stopce)
40g kyseliny citronové

Postup:
Nalijte vodu do hrnce, přidejte cukr a ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Občas zamíchejte.
Nahrubo okrájejte kůru z citronů nožem, nebo škrabkou a citrony pokrájejte na silnější plátky (později je použijete). 
Přiveďte vodu k varu a když cukrová voda začne vypadat jako sirup, sejměte ji z plotny. 
Přidejte bezové květy, plátky citronu, citronovou kůru a kyselinu citronovou. Dobře promíchejte a nechte 24 hodin louhovat v zakrytém hrnci. 
Slijte tekutinu přez síto a mušelín nebo čistou utěrku do jiného hrnce a počkejte až všechna tekutina odkape (můžete i vymačkat). 
Naplňte lahve s pomocí trychtýře a ujistěte se, že jsou lahve sterilizované a čisté.  
Limonáda vydrží v lednici až 6 týdnů.