středa 4. června 2014

LAHODNÝ DOMÁCÍ KEČUP


  • Doba vaření: 60 - 80 minut
    Výtěžnost: přibližně 750 ml = 2-3 malé láhve
    Trvanlivost: 3 měsíce
Ingredience:
  • 1 kg zralých rajčat, hrubě pokrájených
  • 1 karotka, nakrájená
  • 1 malá cibule, drobně pokrájená
  • 1 řapík celeru, drobně pokrájený
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 velký bobkový list
  • 2 muškátové oříšky (pokud chcete)
  • 1 lžička hrubé soli
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 60 g hnědého cukru

  • Postup:
  • Dejte všechny ingredience, kromě cukru, do hrnce. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte pomalu pod pokličkou 30 minut. Odkryjte poklici a vařte dalších 15 minut, občas zamíchejte.
  • Vyjměte muškátové oříšky a bobkový list. Nalijte směs do mixéru, rozmixujte, přelijte přez cedník, nebo mušelín zpět do vymytého hrnce. 
  • Přidejte cukr, znovu přiveďte k varu a vařte 5 minut za stálého míchání, až do konzistence husté omáčky.
  • Nalijte do sterilizovaných, teplých lahví s víčky odolnými vůči octu (bez obsahu kovu). Položte na lahev povoskované krytky, zazátkujte, označte jménem a spotřebou. Spotřebujte do 3 měsíců. Po otevření do 2 týdnů. Před použitím protřepat!