čtvrtek 5. června 2014

JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA

  • Výtěžnost: 3 láhve 500 ml

Ingredience:


  • 6 lžic čerstvé citronové šťávy
  • 3 kg jablek, např. typu Braeburn
  • 90 g cukru
  • Postup:

Připravte si teplé, sterilizované sklenice a víčka.


Vlijte citronovou šťávu do hrnce na džem Kilner, nebo do jiného nerezového hrnce. Zbavte jablka jadřinců a nakrájejte na kostky. Míchejte průběžně tak, abyste jablka obalili citronovou šťávou a zabránili tak hnědnutí. Vsypejte cukr. 



Přidejte tolik vody, aby zalila celé dno a jablka s cukrem se nepřipálila ke dnu. Přiveďte rychle k varu. Snižte teplotu a vařte za stálého míchání do změknutí, přibližně 20 minut.

Po dávkách propasírujte přez síto do velké mísy. Přelijte do čistého hrnce. Přiveďte rychle k varu, snižte na střední teplotu, míchejte. Omáčka zhoustne a když se Vám zdá konzistence správná, je to chvíle pro přelití do sklenic.



Nalijte horkou směs do sklenic a nechte přibližně 6 mm od horního okraje volných. Očistěte okraje sklenice a pevně uzavřete víčkem. Nechte naplněné sklenice povařit 20 minut ve vodní lázni.