středa 14. května 2014

TŘEŠŇOVÉ KNEDLÍKY



Pro 4 osoby

Ingredience:                                                                                                                                     
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžičky strouhané chemicky neošetřené citrónové kůry
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička soli
  • 8 vypeckovaných třešní
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rumu
  • 80 g třešňového džemu

 Příprava: 

Do vlažného mléka vmícháme mouku, vejce, citronovou kůru, vanilkovou dřeň a sůl. Umícháme nelepící těsto a necháme odpočinout 30 minut na teplém místě. Znovu prohněteme. Vytvoříme 16 malých kuliček a znovu necháme 15 minut odpočinout. Mezitím rozpůlíme třešně a smícháme s džemem, rumem a skořicí. Kuličky zploštíme a zabalíme do nich vždy 1/2 lžičky směsi. Tlakový hrnec naplníme vodou na rysku minima. Knedlíky pak skládáme do pařáku a necháme mezi nimi vždy trochu místa. Pak necháme na sporáku napařit v zavřeném tlakovém hrnci asi 5 minut na stupni 1.  Hrnec zbavíme páry, knedlíky vyjmeme a poprášíme například cukrem. A polijeme rozpuštěným máslem.