středa 14. května 2014

PÓRKOVO-JABLEČNÝ KOLÁČ


Pro 3 osoby

Ingredience:

Na těsto:
  • 350 g hladké mouky 
  • 1 vejce 
  • 1 žloutek 
  • 150 g másla 
  • jemná mořská sůl 
  • muškátový oříšek 
  • olivový olej 
  • 2 šalotky, jemně nakrájené na kostičky

Na náplň:
  • 1 pórek 
  • 3 vejce 
  • 160 ml jablečného vína, možno nahradit suchým bílým vínem 
  • trocha Calvadosu 
  • 3 jablka 
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g tvrdého strouhaného nebo nadrobeného kozího sýra 
  • 2-3 polévkové lžíce smetany 
  • 50 g parmezánu jemně strouhaného 
  • 100 g krevet 
  • 100 g másla 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 2 lžíce petrželky, jemně nasekané 
  • jemná mořská sůl 
  • kajenský pepř
Postup:

Mouku, 1 vejce, 1 žloutek, máslo, 1 lžičku soli a 2 lžíce ledová vody uhněteme do hladkého těsta. Nechte těsto odpočinout 30 minut v chladnu. Pórek v polovině podélně rozkrojíme a nakrájíme na proužky. Smícháme v misce se špetkou soli a cukru. Jemně nastrouháme sýr a smícháme se zakysanou smetanou, 2-3 lžícemi smetany a 3 vejci. Ochutíme trochou muškátového oříšku, solí a pepřem. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky. Do pánve dáme 1 lžíci olivového oleje. Opečeme šalotku jen aby zesklovatěla, přidáme pórek a opékáme 2 minuty. Podlijeme vínem a trochou Calvadosu a povaříme 2 minuty. Směs sejmeme ze zdroje tepla a smícháme s nakrájenými jablky, pepřem, vejci a sýrem. Těsto rozválíme, rozdělíme na 3 části (je také možno upéct v jedné větší míse) a za pomoci potravinářské fólie přeneseme do 3 zapékacích misek vytřených olejem. Několikrát ve dně propícháme. Pečeme při 180 ° C po dobu 40 minut na nejnižší kolejnici. Pečeme dokud koláč na povrchu nezhnědne. Nechte vychladnout. Přidejte citronovou šťávu a nasekanou petrželku. Můžete posypat vařenými krevetami, nebo přidat krevety či mořské plody do koláčové směsi.

Připraveno a upečeno ve 3 miskách z varného skla Jenaer Glas
http://www.luxurytable.cz/concept-salad-melka-miska-jenaer-glas/d-73054/