středa 14. května 2014

OPILÉ ŠVESTKOVÉ MUFFINY


Na 12 muffinů

Poleva :
• 200 g hořké čokolády 
• 300 g smetany ke šlehání

Na těsto :
• 200 g sušených švestek 
• 100 ml brandy 
• 80 g hořké čokolády
• 120 g měkkého másla 
• 90 g cukru 
• 2 vejce ( vel. M ) 
• 100 g hladké mouky 
• 1 lžička prášku do pečiva 
• 1 polévková lžíce kakaa 
• 20 g nasekaných pistácií

Na ozdobení :
• 1 lžíce nasekaných pistácií 
• čokoládové lupínky

Postup:

Na polevu nasekáme nahrubo tmavou čokoládu. Přivedeme smetanu k varu a rozpustíme čokoládu v horké vodní lázni. Vzniklý čokoládový krém chladíme po dobu nejméně 3 hodin v lednici. Sušené švestky zalijeme 80 ml vroucí vody a přidáme brandy. Zakryjeme a necháme louhovat několik hodin.


Na muffiny:  nasekáme tmavou čokoládu nahrubo a rozpustíme v
teplé vodní lázni. Přidáme za stálého míchání máslo a zlehka prohříváme cca 3 minuty. Postupně přidáme vejce a zapracujeme do krému. Slijeme švestky, necháme 12 kusů stranou a zbytek nahrubo nakrájíme. Prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva a kakao do čokoládovo-máslové směsi. Přidáme nasekané pistácie a sušené švestky a smícháme. Naplníme košíčky směsí.
Pečeme v předehřáté troubě (horní a dolní ohřev 190 °/horký vzduch 170 stupňů ) 25-30 minut.
Vyjmeme muffiny z trouby a necháme vychladnout na mřížce.
Krátce prošleháme studený čokoládový krém a naneseme na každý muffin cukrářským zdobícím sáčkem. Posypeme čokoládovými vločkami a pistáciemi a ozdobíme perníčky.