středa 14. května 2014

MUŠLE S BÍLÝMI FAZOLEMI


Pro 4 osoby

Ingredience:

Na chimichurri:
• 1 velmi jemně nakrájená šalotka 
• 1 lžíce jemně nakrájené petržele s plochými listy 
• ½ jemně nasekaného stroužku česneku 
• ½ lžíce olivového oleje 
• ½ malé červené chilli papričky, jemně nasekané 
• jemná mořská sůl, čerstvě mletá 
• černý pepř 
• 1 trocha limetkové šťávy

Na směs do zapékací nádoby:
• 100 ml kuřecího vývaru 
• 5 šafránových vláken 
• 30 g nakrájené chorizo klobásy 
• 30 mušlí ¨
• 1 lžíce olivového oleje 
• 1 hrubě nasekané rajče 
• 1 stroužek česneku, jemně nasekaného 
• 100 ml sherry nebo bílého vína 
• 60 g vařených bílých fazolí 
• extra panenský olivový olej 
• sůl, černý pepř

Předehřejte troubu na 200 ° C. Smíchejte všechny ingredience pro chimichurri, kromě limetové šťávy, kterou použijeme krátce před podáváním. Nakrájené chorizo krátce opečeme v pánvi na troše olivového oleje. Pánev odstraníme ze zdroje tepla.
Do jiné pánve vlijeme kuřecí vývar a víno, přidáme šafrán a necháme provařit. Mezitím omyjeme mušle pod studenou vodou, případně okartáčujeme, pokud je to třeba. Do zapékací nádoby nalijeme olivový olej. Smícháme česnek, fazole a rajčata; vložíme tuto směs do zapékací nádoby. Zalijeme šafránovým vývarem. Přidáme smažené plátky chorizo klobásy, vložíme do trouby a počkáme, než směs začne bublat.
Vyndáme z trouby, na vrch naskládáme mušle. Posypeme špetkou mořské soli. Přikryjeme alobalem a necháme v troubě dusit po dobu 15 minut na 160 ° C, dokud se slávky neotevřou.
Bezprostředně před podáváním přidáme limetkovou šťávu do chimichurri a vzniklou směs nalijeme na mušle.

Připraveno v zapékací nádobě Gourmet Cucina č.1
http://www.luxurytable.cz/gourmet-cucina-forma-1-jenaer-glas/d-71142/