středa 14. května 2014

KOHOUT NA VÍNĚ



Pro 4 osoby


Ingredience:     
  • 1 kuře , asi 1.8 kg
  • mořská sůl 
  • pepř
  • 60 g másla
  • 100 g libové slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 pórek
  • 1 řapík celeru
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 150 g žampionů
  • 2 mrkve
  • 1 sklenka koňaku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 láhev červeného vína
  • tmavá jíška


Příprava:

Naporcujeme kuřecí maso, osolíme a opepříme a opečeme na másle dozlatova. Slaninu osmažíme.  Česnek oloupeme. Očistíme pórek , celer , jarní cibulku a mrkev a vše nakrájíme na plátky nebo kostičky. Očistíme a rozpůlíme žampiony.  Všechny ingredience vložíme do tlakového hrnce a zalijeme červeným vínem. Doporučujeme použít takové víno, jaké později budete pít. Uvedeme do varu na stupni 2 a ve chvíli, kdy je vidět žlutý kroužek, snížíme teplotu. Po té, co se objeví zelený proužek, vaříme 6 minut.  Tlakový hrnec sundáme ze sporáku a počkáme na uvolnění ventilu. Vyjmete pevné části z tlakového hrnce. Vzniklou omáčku zahustíme jíškou a ochutíme koňakem. Provaříme a servírujeme.