středa 14. května 2014

CIBULOVÁ POLÉVKA

Karamelizovaná cibule v silném vývaru,
korunovaná toustem s rozpečeným sýrem


Pro 4 osoby


Ingredience:

  • 4 velké cibule, na kolečka
  • 50 g másla 
  • 1 l hovězího vývaru z kostky
  • 4 plátky nasucho opečeného bílého chleba nebo bagety
  • 100 g nastrouhaného tvrdého aromatického sýra s min 40% tuku v sušině (gruyére, gouda, ementál) 
  • špetka soli
  • pepř


Příprava:

V hrnci rozehřejte máslo s olejem. Vhoďte cibuli a důkladně ji zamíchejte, aby se obalila tukem. Opékejte pomalu, aby cibule uvolnila cukr. Když dosáhnete zlatého zbarvení cibule (20-25 minut), zalijte vroucím vývarem, opepřete a čtvrt hodiny vařte na mírném ohni. Dle chuti dosolte. Pro zvýraznění chuti můžete na posledních 5 minut přidat 2 lžíce brandy nebo sklenku suchého bílého vína.
Mezitím rozpalte troubu na gril (250-300°C). Chleba opečte nasucho na pánvi nebo v topinkovači. Polévku nalijte do polévkových misek. Opečené plátky chleba vložte do polévky a lehce prsty ponořte . Posypte chléb v misce  bohatě sýrem a dejte na chvilku (stačí tak dvě minuty) pod gril nebo do horké trouby, aby se sýr roztekl a zezlátl.