středa 14. května 2014

CHLÉB SE SUŠENÝMI RAJČATY



Pro 8-10 osob

                                                                                                                                            
Ingredience:                                      
  • 675 g hladké mouky 
  • 2 čajové lžičky soli 
  • 25 g hnědého cukru 
  • 25 g čerstvého nebo 1 1/2 sáčku sušeného droždí 
  • 2 šálky (400-475 ml) vlažného mléka 
  • 1 lžíce rajčatového protlaku 
  • 5 lžic oleje ze sušených rajčat 
  • 5 lžic Extra panenského olivového oleje 
  • 3/4 šálku / 75 g nakrájených sušených rajčat 
  • 1 velká cibule nakrájená na jemné kostičky


Postup:

Prosejte mouku do mísy, osolte a uprostřed směsi udělejte důlek. Rozdrobte čerstvé droždí rozmíchané ve 2/3 šálku vlažného mléka a směs nalijte do důlku v mouce. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte jej s moukou a solí. Ve zbytku mléka rozmíchejte rajčatový protlak, olej z rajčat a olivový olej. Smíchejte s moukou kváskem. Vypracujte hladké těsto a nechte 2 hodiny kynout. Po vykynutí přidejte do těsta nakrájená sušená rajčata a cibuli, dejte do mísy na pečení chleba, nebo na plech a nechte dalších 45 minut kynout.
Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a pečte chleba 45 minut. Nechte vychladnout na drátěné mřížce, aby se k chlebu dostal ze všech stran vzduch. Pokud chcete opravdu křupavou lesklou kůrku, po vyjmutí potřete chleba rukama namočenýma v ledové vodě.
Skvělý je chleba ještě teplý nebo opečený s nastrouhanou mozzarelou. Krajíce mají zlatavou barvu, plnou slunce.