středa 14. května 2014

KARAMELOVÉ MUFFINY S JABLKY


Na 12 muffinů

Na karamel:

• 150 g cukru 
• 100 ml smetany ke šlehání

Na muffiny:
• 200 g oloupaných jablek bez jadřinců 
• 1 lžička mleté ​​skořice 
• 50 g hrozinek 
• 2 lžíce rumu 
• 50 g marcipánové pasty 
• 120 g měkkého másla 
• 70 g cukru 
• 2 vejce ( vel. M ) 
• 1 žloutek (velikost M) 
• 150 g mouky 
• 1 lžička prášku do pečiva

Na polevu:
• 250 ml mléka 
• 2 lžíce cukru 
• 20 g vanilkového pudinkového prášku 
• 250 g másla

Na ozdobení:
• 1 polévková lžíce cukrových zlatých perel

Postup:

Na karamel pomalu rozpustíme cukr v hrnci, dokud nezezlátne. Přidáme smetanu a prohříváme na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Necháme vychladnout.

Nakrájíme jablka na malé kousky a osmahneme na pánvi se 3 lžícemi karamelu. Přidáme skořici, hrozinky a rum a necháme vychladnout. Šleháme máslo s cukrem a marcipánem cca . 3 min., až vznikne jemný krém. Postupně přidáme vejce a žloutek a zpracujeme. Vmícháme mouku a prášek do pečiva. Rukou vmícháme jablka a rozinky. Těsto naplníme do košíčků na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě (horní a dolní ohřev 180 °/v horkovzdušné na 170 stupňů ) cca . 25 minut. Muffiny vyjmeme z trouby a necháme vychladnout na mřížce .

Na polevu smícháme 5 lžic mléka, vanilkový pudink a cukr. Mléko přivedeme k varu, přidáme vanilkový pudink a vaříme 1 minutu. Směs nalijeme do misky, vmícháme 80 g studeného másla. Zakryjeme fólií a necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Ušleháme zbývající měkké máslo (170 g) s karamelem do jemné pasty. Přidáme pudinkovou směs po lžících. Pomocí lžíce ozdobíme každý muffin krémem, pokapeme stékajícími kapkami karamelu a posypeme perličkami.