středa 14. května 2014

JEHNĚČÍ KOTLETKY S CHŘESTEM A OMÁČKOU Z RAJČAT A MANGA



Pro 4-8 osob

Ingredience:

  • 16 jehněčích kotlet
  • 1 kg zeleného chřestu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku:

  • 4 masitá rajčata
  • 1 mango
  • 12 snítek koriandru
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 6 lžic kvalitního olivového oleje
  • 1/2 malé chilli papričky
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • 4 lžíce opečených piniových oříšků

Příprava:

Omyjeme rajčata, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Mango oloupeme a dužinu z manga i rajčat nakrájíme na drobné kostičky. Koriandr opereme, osušíme, pár lístků necháme stranou na ozdobu, zbytek drobně nasekáme. Všechny ingredience na omáčku smícháme v míse, osolíme, opepříme a dokořeníme cukrem.

Chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme poslední 3 cm stonku.  Ve vysokém hrnci přivedeme k varu vodu. Do vroucí vody vložíme chřest a necháme 2 minuty povařit. Vyjmeme a spláchneme studenou vodou. Osušíme a 6-7 chřestů spojíme vždy 2ma špejlemi. Tím zabráníme propadnutí chřestu do útrob grilu. Chřest polijeme 2ma lžícemi olivového oleje. Chřest, společně s jehněčími kotletkami dáme opéct 2-3 minuty z každé strany, dokud se na mase neobjeví vypálené tmavé značky z grilu. Chřest by měl být „al dente“. Vyjměte špejle z chřestu a servírujte s kotletkami a omáčkou, ozdobenou lístky koriandru. Podáváme ideálně s grilovanou kukuřicí.