čtvrtek 15. května 2014

GRILOVANÉ BROSKVE A ZÁZVOROVÁ ZMRZLINA


Na 6 velkých, nebo 12 menších porcí

Ingredience na zázvorovou zmrzlinu:

• 2 ½  šálku “půl na půl” (směs mléka a smetany – v tomto případě 1 ¼ šálku mléka a 1 ¼ šálku smetany) 
• 1 ½  šálku smetany 
• 1 šálek cukru • 2 žloutky 
• 1 lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka vyškrábaná z 1 lusku vanilky • špetka soli 
• 2 kusy čerstvého zázvoru, každý o velikosti palce 
• 1/2 - 1 šálek nasekaného kandovaného zázvoru

Ingredience na grilované broskve:

• 6 pevných, ale zralých broskví



Postup:

Zázvorová zmrzlina:
  
Ve středně velkém hrnci smíchejte “půl na půl”, smetanu, cukr, žloutky a vanilku. Dejte vařit na středně teplou plotnu a stále míchejte. Očištěný čerstvý zázvor nakrájejte na plátky a přidejte do směsi na plotně. Směs přivedeme k pomalému varu a jakmile směs zhoustne, ihned sundáme z plotny. Pozor – nesmí se převařit! Přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut vychladnout.

Po vychladnutí dejte do lednice na nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud spěcháte, použijte mrazák na cca 1 hodinu – směs ale nesmí zmrznout.
Jakmile je směs vychlazená, nalijte směs přes síto  do zmrzlinovače (čímž vyloučíte kusy zázvoru ze směsi) a nechte zmrzlinovač pracovat 20-30 minut – do zhoustnutí.
Kandovaný zázvor nakrájejte na malé kostičky.
Jakmile je zmrzlina ve správné konzistenci, nasypejte kandovaný zázvor  do směsi – ½ šálku pokud máte rádi zázvor, 1 šálek pokud jej opravdu milujete. Nechte zázvor zamíchat ve zmrzlinovačem do směsi, vypněte stroj a přendejte směs do mrazící vzduchotěsné nádoby. Nechte domrazit v mrazáku, dokud nebudete chtít servírovat.

Na grilované broskve:

Rozřízněte broskve v polovině a odstraňte pecky. Půlky broskví položte na horký gril, lícem dolů. Grilujte 2-3 minuty na každé straně.
Podáváme: teplé grilované broskve s kopečkem smetanové zázvorové zmrzliny!



Žádné komentáře:

Okomentovat