čtvrtek 15. května 2014

ZAPEČENÝ CELER S JABLKY A SLANINOVOU KRUSTOU


Pro 12 osob

Ingredience:
  • 8 plátků slaniny
  • 1 malá cibule (nebo 2 šalotky) sekané
  • 1 šálek strouhanky
  • 3 malé bulvy celeru
  • 3 sladká jablka
  • 330 ml husté smetany
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 ½ lžičky koření na dýňový koláč (viz.níže)
  • 250g sýra Gouda, nastrouhaného na hrubo
  • 1 lžíce másla


Koření na dýňový koláč:
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 ½ lžičky mletého ​​nového koření
  • 1 ½ lžičky mletého hřebíčku
Vše nasypte do uzavíratelné nádoby, uzavřete a protřepejte, aby se směs dokonale promísila.

Postup:

Rozpalte pánev na střední teplotu. Upečte 8 proužků slaniny do křupava. Vyjměte z pánve a položte na papírové ubrousky, abyste je zbavili přebytečného tuku. Po vychlazení rozlámejte na kousíčky. V tuku ze slaniny opékejte cibuli 3-5 minut do měkka a do zlatova. Vyjměte cibuli z oleje. Sundejte pánev s tukem ze sporáku a vysypte do něj strouhanku. Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Máslem vymažte zapékací  mísu na koláče.
Jablka a celer oloupejte. Nakrájejte jablka a celer na velmi tenké plátky (tenký jako papír). Vložte jablka a celer do velké mísy. Přidejte cibuli, smetanu, sůl, pepř, koření na dýňový koláč a nastrouhanou Goudu do mísy. Dobře promíchejte. Nasypte směs do připravené zapékací nádoby a vložte do rozpálené trouby. Smíchejte strouhanku a rozdrobenou slaninu a posypte směsí koláč. Pečte 45 až 55 minut - strouhanka musí zezlátnout a boky koláče musejí pobublávat. Pokud strouhanka začne příliš tmavnout, přikryjte ji volně alobalem. Před podáváním nechte alespoň 10 minut odpočinout.