Aneb, jak jsem vzala tlakový hrnec na milost.
Musím upřímně říct, že tlakový hrnec, ležel dlouho ve skříni zastrčený úplně vzadu, aby nepřekážel v cestě jeho úspěšnějším kolegům (zmrzlinovač, vaflovač, toastovač, kontaktní gril).
Tak takhle například vypadá tlakový hrnec |
Nebyl odsouzen úplně sám, protože stejně opuštěně se musí cítit například i pekárna na chleba, které pro změnu vyčítám, že na chlebu prostě chybí kůrka a že ne vždy se mi chleba povedl - na rozdíl od chleba kynutého a pečeného klasicky v troubě, který vždy dopadl skvěle. S tím ale bohužel nesouhlasí moje zubařka, která se neustále diví, od čeho mám tak oštípané zuby. Od té skvěle upečené chlebové kůrky, samozřejmě. Takže to nebude trvat dlouho a v rámci snahy o zachování svého chrupu, se i k používání pekárny na chleba, pokorně vrátím.
No není to nádhera? |
Možná mě vždycky princip hrnce děsil. Připomínal mi tikající bombu (ta unikající pára a pískání starých hliníkových hrnců) a já jsem, při své představivosti, jen s hrůzou sledovala, kdy dojde k výbuchu. Nebylo jediné zařízení, které mě děsilo. Se stejnou hrůzou vzpomínám i na starý sodovkovač. Ano, ten, do kterého se z boku šroubovaly bombičky. Jako dítě milující sodovku, jsem se několikrát snažila bombičku do "přístroje hrůzy" našroubovat. Marně. Výsledkem bylo vždy zlověstné syčení a můj vyděšený útěk z kuchyně, v očekávání obrovské exploze.
Vypadá vlastně vcelku mírumilovně |
Jak jsem si pořídila svůj první tlakový hrnec?
Byla to vlastně nehoda. Věděla jsem, že má tchýně používá tlakový hrnec pravidelně. Nikdy jsem ale upřímně nezjišťovala, jestli v něm jen vaří maso pro psy, nebo ho používá i pro běžné vaření. A protože její starý hrnec jí vypověděl službu, byl tip na vánoční dárek na světě! Samozřejmě jsme pořídili nejnovější výkřik techniky, s odnímatelnou digitální minutkou, kterou si mohla vzít s sebou do kapsy a jít se věnovat bohulibější činnosti, než je sledování unikající páry z hrnce.
Krasavec inteligentní |
Bohužel, dodnes nevím, jestli nebyla tchýně dost trpělivá při čtení manuálu, nebo jí prostě tento hrnec nebyl souzen a měl skončit v naší a nikoli její kuchyni - ale nebyla s ním spokojená. Takže, jako prodejce kuchyňského vybavení nejlepších evropských výrobců, jsem nelenila a obratem jí tlakový hrnec vyměnila za standardní model, který, jak věřím, spokojeně používá tchýně dodnes.
Toho digitálního zázraku mi ale bylo líto a tak jsem se rozhodla nechat si ho a vyzkoušet, jestli je opravdu v nepořádku. Jak jsem zjistila, po cca 5 letech, kdy mi ležel ve skříni, je v naprostém pořádku a navíc, světě div se, je naprosto geniální!
Co mě donutilo tlakový hrnec po letech vytáhnout ze skříně?
Byl to překlad receptů firmy Fissler, který měl původně sloužit Vám, zákazníkům, k pochopení geniality tohoto zařízení (...protože já jsem si jí, samozřejmě, vědoma, ehm...). A protože byla sobota 11:00 hodin, v lednici jsem měla jedno kuře, v počítači právě přeložený recept na kohouta na víně (hotového za 20 minut) a na zahradě hladového manžela a 3 děti, rozhodla jsem se konat.
Znovu budu upřímná a přiznám se, že jsem od výsledku příliš neočekávala. Ale protože nápad použít tlakový hrnec nadchl hlavně mého manžela, pustili jsme se společně do díla. Nejsem si jistá, jestli šlo o manželovu touhu zvládnout tu natlakovanou bestii, nebo měl jen opravdu velký hlad a chtěl se rychle najíst, ale nakonec mě k hrnci téměř nepustil.
Tohle nejsme my - my jsme ještě krásnější |
Naše společné vaření opravdu miluji. Nalít si sklenici vína a stát se podavačem, kráječem, strouhačem, hnětačem, myčkou a zbožňujícím pozorovatelem kulinárního umění mé drahé a samozřejmě lepší polovičky, je pro mě asi hlubším prožitkem, než sezení v parku a držení se za ruku.
Nebudu Vás napínat. Nebýt poměrně velkého množství koňaku, který šéfkuchař vrhl do omáčky (proto doporučuji použít max. 2 polévkové lžíce), chutnalo by i dětem. Kuře bylo vynikající. Šťavnaté a hotové za 5 minut, respektive 10 minut - protože můj drahý manžel prostě nevěřil, že 5 minut bude stačit k zabití všech bakterií v mase! Opomenu fakt, že před vložením do tlakového hrnce, se porce kuřete smažily cca 10 minut na másle.
Jako pracující matka 3 dětí a manželka urostlého manžela, která potřebuje vařit především rychle, jsem výsledkem omráčená a plánuji, jaký další recept z tlakového hrnce Fissler vyzkouším, protože na vlastní tvorbu si zatím ještě netroufám.
A takhle nějak dopadl výsledek naší snahy |
Jako pracující matka 3 dětí a manželka urostlého manžela, která potřebuje vařit především rychle, jsem výsledkem omráčená a plánuji, jaký další recept z tlakového hrnce Fissler vyzkouším, protože na vlastní tvorbu si zatím ještě netroufám.
Teď už ten úsměv chápu |
Takže, jestli jste dosud nechápali, proč se tyhle hrnce ještě vůbec prodávají, snad jsem Vám to pomohla vysvětlit a přiznávám, byla jsem, až do minulého víkendu, jednou z Vás.
A zpráva pro technologické extrémisty! V letošním roce se můžete těšit na tlakový hrnec s aplikací pro Ipad.
A zpráva pro technologické extrémisty! V letošním roce se můžete těšit na tlakový hrnec s aplikací pro Ipad.
Pokud potřebujete vědět cokoli o tlakových hrncích, neváhejte se zeptat "odborníka".
Žádné komentáře:
Okomentovat