středa 14. května 2014

GRATINOVANÉ BRAMBORY SE ŠPENÁTEM


Pro 6 osob

Ingredience:
  • 200 g čerstvého listového špenátu
  • 1 stroužek drceného česneku 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • mořská sůl a muškátový oříšek 
  • 1 kg moučných brambor, středně velkých 
  • máslo na vymazání nádob a vločky na povrch 
  • ½ l mléka
  • 1 stroužek česneku, drcený 
  • 1 špetka soli 
  • 1 bobkový list 
  • 1 větvička rozmarýnu 
  • ¼ l smetany 
  • pepř 
  • muškátový oříšek 
  • 100 g strouhaného sýra (např. Gruyère)
Příprava:


Předehřejte troubu na 200 °C. Lehce opečte špenát na pánvi s česnekem, vyjměte z pánve a nechte v lednici vychladnout v sítě. Vymažte nádoby máslem. Přiveďte mléko k varu spolu s bobkovým listem, česnekem, rozmarýnem a špetkou soli. Nechte vychladnout. Oloupejte a nakrájejte brambory na 3 mm plátky (ne příliš tenké!). Vyložte nádoby střídavě bramborami, špenátem, bramborami, sýrem. Mléko smíchejte se smetanou a nalijte do nádob zhruba do poloviny obsahu. Navrch dejte vločku másla a posypte sýrem. Vložte vařiče vajec do ohnivzdorné nádoby a pečte v troubě 30 až 40 minut až do doby, kdy bude povrch zapečený a brambory měkké. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte jej při pečení alobalem.

Připraveno ve vařiči vajec č.2, edice Wilhelm Wagenfeld
http://www.luxurytable.cz/wilhelm-wagenfeld-varic-vajec-c-2-jenaer-glas/d-71140/