středa 14. května 2014

FISH & CHIPS


Pro 4 osoby:

Ingredience:
  • 4  filety z tresky  nebo jiné oblíbené, ideálně bílé ryby bez kostí
Na těstíčko:
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce (oddělit žloutky a bílky)
  • 4 lžíce piva
  • 6 lžic mléka
  • 6 lžic vlažné vody
  • vepřové sádlo nebo olej vhodný na smažení

Postup:


Smícháme mouku s cukrem a solí, vmícháme 2 žloutky, pivo, mléko a vodu a vytvoříme hladké těsto. Necháme 30 minut odpočinout a po té vmícháme ušlehaný bílek (stačí jen zpěnit dostředně husté konzistence).
Rozpálíme dostatečné množství tuku na smažení.
Filety nejdříve obalíme v mouce a pak obalíme v těstíčku (otvory po prstech na rybě opatrně zakápneme trochou těstíčka). Smažíme do zlata.

Příloha:

Správně se má ryba servírovat s domácími bramborovými hranolky, domácí majonézou, zeleným hráškem (klidně použijte zmražený, který nechte jen povolit na pařáku a pak, pokud chcete, lehce rozmáčkněte vidličkou a proložte 2 tenkými plátky másla). Klidně tuto klasickou přílohu nahraďte svým oblíbeným salátem.