středa 14. května 2014

DOMÁCÍ MÁSLOVÉ SUŠENKY S KARAMELKAMI A SKOŘICÍ


Na 36  sušenek

Ingredience:
  • 2 1/2 šálku hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 3/4 lžičky soli 
  • 1 šálek hnědého cukru 
  • 1/2 šálku krystalového cukru 
  • 1 šálek rozpuštěného nesoleného másla 
  • 2 lžičky vanilkového extraktu 
  • velká vejce 
  • 1 1/4 šálku ovesných vloček 
  • 1 šálek skořicových chipsů 
  • 1/2 šálku pokrájených karamelek (volitelné)
Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů C a připravte si několik listů pečícího papíru. Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odložte stranou.
Elektrickým mixérem v  samostatné misce šlehejte rozpuštěné máslo s oběma cukry do lehké a načechrané hmoty, 3-5 minut. *Nesnažte si to zkrátit. Přidejte vanilku a vejce do máslové hmoty. Pomalu přidávejte mouku až se pěkně propojí s máslovou hmotou dohromady. Snižte rychlost mixéru a pomalu zamíchejte do hmoty ovesné vločky, skořicové čipsy a pokrájené karamelky.
Pomocí lžíce dávkujte směs na pečící papír a tvarujte lžící do kulata. Ujistěte se, že jsou od sebe kolečka vzdálena 5--7 cm, aby se po vykynutí během pečení nespojily. Sušenky pečte 10 - 11 minut, dokud okraje nezezlátnou i když střed sušenek se zdá být ještě měkký. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
Tohle těsto je prostě skvělý pomocník, který v mrazáku vydrží nekonečně dlouho. Stačí ho vždy je kus odkrojit a čerstvě upéct před návratem dětí ze školy, jako odměnu za dobře provedené domácí úkoly,...