úterý 27. července 2021

Jak udělat steak aneb ověřené recepty na steak

Vypadá to jednoduše. Vezmete kus masa, hodíte ho na pár minut na pánev, otočíte a je to. Ale na talíři pak zjišťujete, že je maso nedopečené, nebo naopak gumové a chutná jako podešev. Prvotní radost a sbíhající se sliny střídá zklamání. Příprava vynikajícího hovězího steaku není složitá, ale musíte znát pár základních pravidel a půjde to jako po másle.

Příprava hovězího steaku začíná nákupem

Kvalitní a vyzrálé maso je základ. S čerstvým masem ze supermarketu žádná kouzla nepředvedete. Aby se maso takříkajíc rozpadalo, musí být staré 3 až 6 týdnů. V této době se maso určené na steaky staří, což znamená, že se zabalí do ochranného obalu a v nízké teplotě se nechává procházet nutnými biochemickými procesy. Takto vyzrálé maso je díky tomu křehké a získává svou typickou chuť.

Pro vyzrálé steaky se proto vydejte do prověřeného řeznictví, do farmářského obchodu nebo do automatu na maso. V supermarketech je většinou příliš čerstvé a na steaky se nehodí.

Maso na steak vytáhněte z lednice s předstihem

Maso na pánev nikdy nedávejte hned po vyjmutí z ledničky. Vychlazené maso se propeče na povrchu a uvnitř zůstane syrové. Steaky si vytáhněte aspoň hodinu před přípravou. Snáze tak dosáhnete kýženého stupně propečení. Osušte ho papírovou utěrkou a potřete olejem, osolte a opepřete, bylinky přidávejte až při vložení do trouby.

TIP: Pokud máte hovězí maso na steaky vcelku, vychlaďte ho v lednici, až pak ho nakrájejte. Ztuhlé se lépe krájí. Přesné plátky připravíte pomocí kvalitního porcovacího nože.

Připravte si pánev, rozehřejte troubu

Rozehřejte si troubu na 180 ºC. Připravte si pánev s tlustým a nepřilnavým dnem, bez hořlavých rukojetí, kterou můžete vložit i do trouby, tedy bez hořlavých rukojetí. Popřípadě pánev na steak a nepřilnavý pekáč na dopečení.

Zvolte přiměřeně velkou pánev, aby steaky zaplnily většinu její plochy a okolo nich vznikly jen půlcentimetrové mezery. Pánev rozpalte, můžete na ni nalít trochu oleje, ale úplně postačí, když bude olejem potřené maso. 

TIP: Kvalitní steakové pánve vyrábí například italská značka Mepra.

Zprudka osmahněte a lehce dopečte

Když máte všechno připravené, jde se na to nejdůležitější, na propečení. Na délce smažení závisí, jak moc syrové/propečené maso bude. To záleží jen na vašich preferencích. Orientačně se uvádí počet minut, které jsou potřeba k propečení z každé strany:
  • rare (2 min),
  • medium rare (3 min) – nejoblíbenější klasika, 
  • medium (4 min) – střed má být mírně narůžovělý,
  • medium well (4,5 min) – uvnitř by měly zůstat náznaky růžového střed,
  • well done (5 min) – propečený steak bývá při konzumaci gumový.
Pak maso vložte na 8 minut do předehřáté trouby spolu s bylinkami. Poté jej i s pekáčkem či pánví vyjměte, přikryjte alobalem nebo poklicí a nechejte 5–10 minut odpočinout.

Servírujte steaky jako v luxusní restauraci

Abyste si na steaku pochutnali, potřebujete ho snadno nakrájet, k tomu se hodí kvalitní steakové příbory. Nože jsou vybaveny pilkovým ostřím, takže jimi snadno nakrájíte i velké kusy masa. K samotnému servírování steaků, příloh a dipů je ideální kolekce BBQ passion od Villeroy & Boch.

Steaky doplňte dipem podle chuti a grilovanou zeleninou a vínem či pivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat