středa 13. listopadu 2019

Netradiční oleje: Jak udělat jídlo zajímavějším?

Jak připravit chutný salát a myslet přitom na zdraví? Dokonalou volbou je použití jednoho z netradičních olejů. Nejen, že pokrm skvěle dochutí, ale mnoho studií potvrzuje, že jsou také zdraví prospěšné. O jaké oleje se jedná a jaké mají využití?


ARAŠÍDOVÝ OLEJ

Arašídový olej perfektně využijete pro studenou i teplou kuchyni, ať už grilujete, smažíte nebo připravujete dresinky. Navíc neabsorbuje chutě potravin, a tak si zachovává jeho aroma. Velkou výhodou arašídového oleje je to, že zkvalitňuje spánek a zpomaluje proces stárnutí. Do jakého jídla jej dnes přidáte?

DÝŇOVÝ OLEJ

V poslední době stoupá popularita dýňového oleje. Osloví vás především oříškovou chutí, vysokým obsahem omega-6-mastné kyseliny linolové i silnými antioxidačními účinky. Vychutnáte si jej například v salátech, ale také v pomazánkách či dipech. Nebo máte chuť na dýňovou polévku?


MAKOVÝ OLEJ

Pokud hledáte rostlinný olej, který má jemnou, lehce nasládlou chuť, pak si vyberte makový olej. Díky tomu perfektně dochutí zeleninové i ovocné salátovémísy. Mimo jeho příjemnou chuť oceníte také vysoký obsah vápníku, hořčíku i vitamínu E. Navíc se velmi dobře tráví a oproti jiným olejům žlukne mnohem pomaleji.

MANDLOVÝ OLEJ

Mandlový olej se velmi často využívá ve sladké kuchyni díky jeho jemné a příjemné chuti i vůni. Stejně dobře jím dochutíte také pomazánky nebo dipy. Navíc obsahuje velké množství vitamínu E, A i důležitých stopových prvků, jako je draslík, vápník nebo zinek a selen. Pohlídají tak za vás správný vývoj kostí, pravidelný srdeční rytmus, hojení i celkovou obranyschopnost organismu.


RÝŽOVÝ OLEJ

Kdo by neznal rýžový olej? Velmi dobře se s ním pracuje, protože má vyšší tepelnou stabilitu. Je proto vhodný i na smažení. Díky množství antioxidantů i větší hladině kyseliny linolové se řadí mezi zdraví prospěšné oleje. Vypadá a chutná perfektně nejen ve studených pokrmech.

SEZAMOVÝ OLEJ

Oblíbili jste si asijskou kuchyni? Pak vás osloví i sezamový olej, který je v čínské a thajské kuchyni hojně využívaný. Používá se do salátů, omáček a marinád i ke smažení nudlí apod. Pokud byste chtěli chuťově výraznější variantu, doporučujeme sezamový olej připravený z pražených sezamových semínek. V jedlých olejích se řadí mezi elitu. Navíc podporuje imunitu a stará se také o prevenci poruch ženského reprodukčního systému. Že byste si dali dnes sushi?

TIPY NAVÍC

Mít doma netradiční oleje má velkou řadu výhod. Myslete však také na specifické požadavky jejich uskladnění. Ne každý olej můžete nechat stát na světle nebo v obyčejné skleněné lahvi. Prohlédněte si olejničky, které uchovávají aroma oleje a vypadají na stole dokonale.
Hledáte jedinečný, praktický dárek pro nadšené kuchaře? Darujte některý z netradičních olejů v designové olejničce. Uděláte radost i těm nejnáročnějším.

Žádné komentáře:

Okomentovat