úterý 25. září 2018

Připravte se na horší časy – Zavařování jako prospěšný koníček

S koncem sezony a nástupem chladnějších dní se pomalu mění jídelníček a dostupnost některých surovin je horší. V létě se dá čerstvé i exotické ovoce sehnat skoro všude, avšak teď to bude trošku náročnější. Proto je potřeba se připravit na horší časy! Nastává čas si pořídit zavařovací sklenice a pustit se do výroby tradičních kompotů, džemů nebo marmelád. Pojďme se společně podívat na to, proč a jak se zavařuje ovoce. Uvidíte, jaká je to prospěšná zábava.


Příprava je základ

Ať už se rozhodnete pro výrobu domácích kompotů, marmelád nebo zavařování jiných surovin, vždy si nejprve musíte připravit ty správné zavařovací sklenice, nádoby a těsnící víčka. Nezapomínejte na perfektní čistotu nádob, takže je nejlépe před použitím pořádně vymyjte horkou vodou, nebo nechejte v troubě projít teplotou 100 °C, aby se zlikvidovali možní původci plísní. Ke sterilizaci se dá použít buď speciální zavařovací hrnec s teploměrem, nebo sklenice vložíte do hlubšího pekáče s vodou a poté společně do trouby.
K samotné výrobě budete potřebovat cukr krystal, popřípadě umělé sladidlo a vodu.

Snadná výroba kompotu

Kompot si můžete připravit téměř z jakéhokoliv ovoce. Mezi oblíbence patří jahody, meruňky, broskve, třešně nebo jahody, hrušky a jablka. Avšak záleží jen na vás, co budete mít zrovna doma, nebo co se rozhodnete vyzkoušet.
Ovoce důkladně omyjte, nakrájejte a slupky případně oloupejte, vypeckujte a zbavte se jadřince.

Také můžete vyzkoušet rychlou variantu. Do naplněné sklenice ovocem nasypete odpovídající množství cukru a zalijete horkou vodu. Sklenice se musí uzavřít, promíchat a po rozpuštění cukru sterilizovat. Jakmile kompoty zchladnou, a to na pokojovou teplotu, můžete uskladnit. Opatřete si štítky, abyste poté sklenice rozpoznaly.

Bezkonkurenční domácí džem

Rosolovitá pomazánka s kousky ovoce, případně s celými drobnými plody. To je oblíbený džem, který má obvykle jasnou barvu. Stačí omýt zvolené ovoce, odstranit stopky či pecky, větší plody nakrájet na kousky. Měkké ovoce poté můžete vařit rovnou, avšak stranou si ponecháte asi třetinu ovoce, které přidáte až ke konci varu, aby v džemu zůstaly celé kousky. Při vaření také nezapomínejte na sbíraní pěny z džemu. Po uvaření sklenice obrátíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.

Domácky vyrobené pokrmy chutnají vždy lépe než ty koupené. Udělejte radost sobě i vašim chuťovým buňkám. Nebojte se zkoušet, experimentovat, a to třeba právě v kuchyni!


Žádné komentáře:

Okomentovat