středa 31. srpna 2016

PŘENESTE SE S ČAJEM MATCHA DO JAPONSKA

Matchamisu, Matcha latté nebo Matcha zmrzlina. Ze zeleného čaje v prášku dokážete vykouzlit zázraky. Díky jeho konzumaci můžete hubnout nebo zvyšovat sportovní výkonnost. Efektivně pomáhá bojovat proti rakovině a jeho antioxidační účinky jsou nesporné. Zní vám to jako pohádka? Přijděte s námi tomuto fenoménu na kloub.


V čem tkví jeho kouzlo?

Matcha pochází z Japonska a při jeho přípravě projdou čajové lístky několika fázemi. Po té poslední je výsledkem jemný prášek, který v sobě ukrývá jistou dávku unikátnosti. Díky jeho konzistenci se totiž prášek nelouhuje, ale přímo konzumuje a do vašeho těla se tak dostane mnohem větší množství zdraví prospěšných látek.

Experimentujte s Matchou

Jste zvědaví? Pak Matchu okuste. Prvně vám jeho nasládlá chuť možná přijde zvláštní. Pak si ho ale s největší pravděpodobností zamilujete. A následně už budete jen hledat, jaké dobroty můžete z Matchi připravit. Na experimentování je zde opravdu místa dost!

Klasický čaj nachystáte zalitím 2 g čaje 1 dl studené vody a 2 dl horké vody (65°C) a pořádně promícháte. Pokud ale nechcete zůstat pouze u čaje, spojte tiramisu s Matchou a dostanete… Matchamisu!

Matchamisu

Budete potřebovat:
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 6 lžic oleje
  • 6-8 g čaje Matcha
Postup:
Nejprve oddělte žloutky od bílků, bílky vložte do mísy a našlehejte. Až se začne tvořit sníh, přidejte cukr a šlehejte, dokud sníh nezhoustne. Pak do něj zašlehejte žloutky s olejem a vmíchejte mouku, kterou dopředu smíchejte s čajem Matcha. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy. Předehřejte si troubu na 170°C a poté pečte přibližně 10 minut.

Zdroj: matchatea.cz/recept-matchamisu

Pak už zbývá jen připravit krém. Jak na něj?

Budete potřebovat:
  • 1 kelímek mascarpone
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 smetana ke šlehání
Postup:
I zde začněte nejprve se žloutky. Ty vyšlehejte s cukrem do pěny a poté smíchejte s mascarpone. Zvlášť ještě našlehejte šlehačku, poté ji smíchejte s mascarpone a dejte na chvíli odpočinout do lednice.

A jak tiramisu dokončit? Vychladlé těsto rozpulte, spodní polovinu dejte do pečící formy a potřete polovinou připraveného krému. Na něj položte druhou polovinu těsta a také ji potřete krémem. Hotový dort posypejte Matchou a nechte vychladit.

Quinsai Garden

Objevte speciální techniku pěstování

Čajovník, ze kterého se Matcha vyrábí, se pěstuje speciální zastiňovací technikou, díky čemuž rostlina intenzivněji produkuje chlorofyl. Proto je výsledný prášek jasně zelený a jeho detoxikační účinky vás doslova ohromí.

Buďte kreativní a přidejte Matchu kamkoliv

Matchu můžete přidat téměř kamkoliv. Do koláčků, zmrzliny, dezertů, cupcaků… A pokud se stanete opravdu nenasytnými milovníky Matcha čaje, zamiřte do Japonska. V zemi jeho původu narazíte na bonbony, cookies, prostě cokoliv, na co se vám zrovna sbíhají sliny. Vše z Matcha.

Matcha latté

Budete potřebovat:
  • 2 g čaje Matcha
  • 2 dl horkého mléka
  • 1 dl horké vody
  • Med
Postup:
Horké mléko zpěníme a v horké vodě rozmícháme Matchu. Do vyšší sklenice opatrně vlijeme zpěněné mléko a přes pěnu dolijeme čaj tak, aby nám na povrchu vznikl zelený pruh. Hotové latté můžete dosladit medem, případně cukrem.

Zdroj: matchatea.cz/recept-matcha-latte

Naším posledním tipem je Matcha zmrzlina. Léto se nezadržitelně žene do své cílové rovinky, proč si tedy nezpříjemnit poslední teplé dny vlastnoručně vyrobenou a zdravou zmrzlinou?

Matcha zmrzlina

Budete potřebovat:
  • 3 vejce
  • 100 g cukru krystal
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce čaje Matcha
  • 2 polévkové lžíce horké vody (80°C)
Postup:
Matchu smíchejte s trochou cukru, přidejte horkou vodu a poté pořádně promíchejte. V míse našlehejte vejce a přidejte do něj 50 g cukru. V jiné nádobě našlehejte smetanu s cukrem do zhoustnutí a následně smíchejte Matcha směs s vaječnou pěnou. Poté jemně vmíchejte také šlehačku a dejte mrazit.

Zdroj: caj-matcha.cz/dezerty/matcha-zmrzlina

Nás Matcha dostal hned na první pokus. A vás?